Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4439 > Eveniment Nr. 4439 de joi, 11 aprilie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

D.C. 72 către Tega, rupt pe 100 de metri liniari


Patru sate din Pănătău, izolate din cauza alunecărilor de teren

"La casele a 1.000 de cetățeni, la două școli și la Mănăstirea Cîrnu nu se poate ajunge cu nici un fel de mijloc auto", susține primarul Stoica Nicolae

articol de: Adrian CONSTANTIN
Patru sate din Pănătău, izolate din cauza alunecărilor de teren
 
Prăpădul lăsat de ape continuă cu alunecări de teren, comuna Pănătău adăugîndu-se pe lista unităților administrativ-teritoriale din județul Buzău care se confruntă cu probleme grave din cauza calamităților naturale. Astfel, după pagubele produse în comunele Lopătari, Beceni și Valea Salciei, primarul Stoica Nicolae ne-a semnalat că se confruntă cu probleme serioase din cauza unei alunecări de teren produse pe fondul cumulării de apă din sol, ca urmare a precipitațiilor masive din ultima perioadă. Cea mai gravă situație cu care se confruntă aleșii locali o reprezintă distrugerea drumului comunal DC 72 către Tega pe 100 de metri liniari, lucru care a dus la izolarea a patru sate – Zaharești, Măguricea, Rîpi și Tega, primarul Stoica Nicolae precizînd că spre satele menționate nu se mai poate trece cu nici un fel de mijloc auto.

Refacerea drumului nu suportă amînare

Pentru constatarea pagubelor provocate de alunecarea de teren, primarul Stoica Nicolae susține că a întrunit Comisia pentru Situații de Urgență, alesul local precizînd însă că din cauza bugetului local limitat nu poate interveni pentru refacerea căii de acces. "Situația este destul de gravă, pentru că alunecarea de teren a distrus drumul pe 100 de metri liniari. Practic, drumul s-a lăsat cu 80 de centimetri de la nivelul pămîntului și la casele a 1.000 de cetățeni, la două școli și la Mănăstirea Cîrnu nu se poate ajunge cu nici un fel de mijloc auto, nu salvare, nu pompieri. În zona respectivă nu se poate trece decît cu piciorul și refacerea drumului nu suportă amînare. Bine că sînt copiii în vacanță, că altfel era o situație și mai neplăcută. La casele a 1.000 de cetățeni, două școli și la Mănăstirea Cîrnu nu se poate ajunge cu nici un fel de mijloc de transport", susține Stoica Nicolae. Primarul din Pănătău a mai precizat că a solicitat sprijinul Consiliului Județean și Prefecturii pentru refacerea căii de access către cele patru sate ale comunei rămase izolate.

Pagube serioase și în Lopătari, Beceni și Valea Salciei

La sfîrșitul săptămînii trecute, ploile și alunecările de teren au făcut pagube și în comunele Lopătari, Beceni și Valea Salciei. În prima comună menționată apele au distrus un pod, lăsînd izolați 1.400 de oameni. În comuna Beceni, apele Slănicului au rupt podețul ce făcea legătura dintre DJ 203 K și Cărpiniștea Sat și Lunca Morii, rămînînd izolate circa 200 de familii. De asemenea, la Dogari, pe DJ 203 K, apele unui afluent al Slănicului au afectat un podeț, circulația făcîndu-se restricționat. Tot pe fondul precipitațiilor, pe DC 191 Gura Dimienii – Mărgăritești s-a produs o alunecare de teren pe circa 500 de metri liniari, fiind la un pas de a se întrerupe circulația către cei 340 de localnici ai satului Florești. O altă  situație gravă este cea a cetățenilor din Cărpiniștea Sat și Lunca Morii, care pe lîngă faptul că au rămas izolați, au ajuns să trăiască cu teama că ar putea rămîne fără locuințe, deoarece pe fondul lipsei îndiguirilor, apele Slănicului au rupt mult din malurile dinspre cele două sate, lucru care pune în pericol casele din zonele respective. "Apele au rupt chiar și doi metri din mal într-o singură noapte și sînt maluri de 10 metri înălțime", ne-a declarat Laurențiu Constantin, primarul comunei Beceni. La rîndul său, primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat, ne-a semnalat că pe fondul căderilor de precipitații din ultima perioadă și al cumulării apei în sol ca urmare a topirii zăpezii, drumul comunal DC 121 către cătunul Valea Salciei a fost afectat de alunecări de teren. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cînd va fi gata asfaltarea celor 43 de străzi de pămînt

Click aici pentru toate articolele din categoria Eveniment

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU