Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4418 > Eveniment Nr. 4418 de miercuri, 13 martie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

"Marele investitor" își bate joc de români


O.M.V. face pe stăpînul la Sărata Monteoru

Mașinile concernului austriac au distrus drumul forestier care duce la "mina de petrol"

articol de: Florin ZAFIU
O.M.V. face pe stăpînul la Sărata Monteoru
 
Mediul este agresat zilnic, cu reziduuri de la sonde


Pădurile din Monteoru respiră gaz, la fel și oamenii care locuiesc în împrejurimile sondelor OMV-Petrom, cele care zi de zi extrag tone de țiței. Conductele și țevile prin care țițeiul este adus la suprafață, dispuse ca o pînză de păianjen, străpung în malurile de pămînt, determinînd alunecări de teren, știrbind totodată din frumusețea naturală a zonei. Mai mult decît atît, autovehiculele de tonaj greu au rupt din drumul forestier, iar instalațiile vechi de foraj și containerele încep să cedeze, periclitînd solul și vegetația. Sînt doar cîteva din efectele produse de către unul dintre cei mai mari coloși din domeniul petrolier care, pe de altă parte, a chemat în instanță proprietarii terenurilor respective pentru a le anula titlurile de proprietate.Stațiunea Monteoru, una dintre cele mai deosebite zone din punct de vedere al potențialului turistic, ascunde în inima sa zăcăminte importante de petrol și gaze. Incapacitatea statului de a gestiona una dintre cele mai mari bogății ale locului a condus la preluarea afacerii de către unul dintre cei mai importanți jucători din piața extracției de petrol, firma OMV. Gigantul austriac și-a intrat rapid în rol și a stors cît a putut din zăcămîntul de petrol, fără să acorde o foarte mare importantă protecției mediului. De aici au apărut și problemele. Vechii sondori angajați povestesc de faptul că în zonă există un miros insuportabil, din containere se scurg reziduuri petroliere, iar pămîntul a început să o ia la vale. "Miroase a petrol, dar de la mină, de acolo mai mult, de la sonde nu prea, de acolo e mai mult. Au fost spargeri de conducte de la țevile astea care extrag și de acolo s-a infiltrat în pămînt", spune Vasile Enache, sondor la vechea unitate de extracție. Constantin Mitrea, un alt vechi sondor, povestește că "alunecările de teren s-au produs cînd s-a săpat la vatra sondei. Au băgat țevile  și pămîntul a început să plece la vale".

"Mediul" zice că verifică 

Autoritățile din domeniul protecției mediului dau din umeri și spun că la controalele anterioare nu au fost sesizate urme de poluare. Asta nu înseamnă că fenomenul nu există și tocmai din aceste motive se vor relua controalele. Pe de altă parte, OMV s-a îngrijit din timp să își facă rost de toate autorizațiile de mediu pentru a ține la distanță din timp instituțiile de control abilitate. "Nu au fost înregistrate depășiri sau neconformități vizavi de activitatea OMV, deși au fost cîteva sesizări. O să verificăm aspectele sesizate de dumneavoastră și o să luăm măsurile legale", a declarat Carmen Ichim, comisarul-șef al Gărzii de Mediu.
 
Drumul forestier a fost făcut praf

Administrația locală a sesizat, la rîndu-i, problemele de mediu, însă de fiecare dată cînd a încercat un dialog cu conducerea colosului industrial s-a lovit de un refuz. Drumul forestier practic a fost rupt de mașinile de tonaj greu, fără ca operatorul economic să dea măcar un semn că dorește să îl refacă. Singurele legături ale OMV-ului cu administrația locală sînt taxele pe care le plătește la bugetul local: "Printr-un protocol cu Ocolul Silvic și Primăria Merei, Primăria a dat titlu de proprietate moștenitorilor lui Grigore Monteoru. Aceștia au vîndut către 3 persoane, Istrate Andrei, Drăguțu Bogdan și Drăguțu Marilena. Cei de la OMV spun că sînt niște foraje în aceste locuri și au intentat proces cu cei trei proprietari pentru a le anula titlurile de proprietate. La ora actuală, de cînd sînt primar, domnul director al OMV nu a venit să discute cu mine. O să îi fac o adresă oficială să îl chem la Primărie. Pentru că folosește mașini mari, drumul a crăpat", a declarat primarul comunei Merei, Ștefan Chircă.

Paznicul și palma

OMV a plătit Primăriei Merei, pentru folosirea terenurilor pe care sînt amplasate cîteva sonde de extracție, în jur de 10.000 de lei. Totodată virează lunar la bugetul local  impozite pe clădiri, teren și pază, care se ridică la suma de aproape 2.000 de lei. Același refuz categoric întîmpinat de primar l-au primit și reporterii noștri în momentul în care au încercat să stea de vorbă cu reprezentanții OMV și să suprindă o parte din sesizările cetățenilor. Un agent de pază a considerat că este de ajuns acoperirea camerei cu palma, drept răspuns.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU