Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4411 > Eveniment Nr. 4411 de luni, 4 martie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Se pune la cale o afacere catastrofală pentru mediu


"Băieții deștepți" scot capul pe Valea Buzăului

O societate din Titu vrea să construiască o serie de minihidrocentrale care vor afecta grav ecosistemul

articol de: Doru GHEORGHIADE
O societate din Dîmbovița, a unor discreți patroni, se pregătește să distrugă o investiție de 40 de ani a Hidroelectrica S.A., pentru care ar mai fi trebuit doar un mic efort financiar pentru ca Valea Buzăului să devină un mare producător de energie electrică hidro. Elsid SA Titu este deținută de doi cetățeni implicați de mai multă vreme în afaceri metalurgice și în energie. Este vorba despre oamenii de afaceri Mihai Tufan și Stelian Anăstăsescu, cei care au preluat Elsid după 1990 și s-au lansat în operațiuni de mare anvergură cu energie hidro în toată țara, dar mai ales în zona Prahova. Acum, fac pași importanți pentru a acapara și Valea Buzăului, după ce, zeci de ani, compania de stat Hidroelectrica SA a investit sute de milioane de euro într-un proiect de mare anvergură, pe care Elsid SA, prin diferite metode, l-a blocat pe ultima sută de metri. Elsid SA a demarat încă de anul trecut proiectul de așa-zisă amenajare a rîului Buzău. Proiectul, simplist, prevede o investiție minimă pentru un profit maxim, ceea ce, din punct de vedere al propriului interes, este corect. Problema survine atunci cînt în combinație sînt atrase instituții și oameni plătiți de stat, care trebuie să apere interesele populației. Concret, Elsid a făcut în așa fel încît a reușit să blocheze un proiect al societății Hidroelectrica, început acum circa 40 de ani. Timp de zeci de ani, în baza unui proiect serios, s-a lucrat la crearea condițiilor pentru ca pe final să se realizeze o amenajare istorică a văii superioare a rîului Buzău. În planurile Electrica SA sînt prevăzute realizarea unor poduri, viaducte, lacuri de acumulare, microhidrocentrale și diguri, care ar crea sute de locuri de muncă și ar da de lucru tuturor firmelor de construcții din județ. Toate acestea și altele s-au blocat însă, prin intervenții și acțiuni derulate într-un spirit cu adevărat mafiot. 

Lucrături din interior 

Elsid SA se află printre acele societăți monitorizate cu atenție de diferite instituții ale statului. Aflați în grupul "băieților deștepți", proprietarii Elsid și-au întins afacerile în toată țara. Acum, la Buzău, beneficiind de ajutorul unor oameni cu funcții importante din minister și din Hidroelectrica SA, au ajuns la planurile și proiectele pe care compania de stat le posedă. Cu aceste informații, au purces la crearea proiectului care, însă, ascunde două mari pericole, unul social, căci nu va crea mai mult de zece locuri de muncă, și al doilea, pentru că pune în grav pericol mediul. Practic, așa cum ne-au relatat mai multe surse din diverse medii, proiectul Elsid SA prevede construirea unor sisteme de tuburi prin care cea mai mare parte a apei rîului Buzău va fi captată, secînd aproape complet albia, mai ales în anii cu secetă mai accentuată. Specialiștii în domeniu, aflați deasupra oricăror interese sau bănuieli, ne-au relatat că rîul Buzău este pus într-un mare pericol, la fel ca întreaga comunitate buzoiană. Pentru a crea însă un contraproiect pentru cel aflat în derulare de către Hidroelectrica, trebuie ca în interiorul companiei de stat să existe niște complici care să sustragă documente și să furnizeze informații. Fapt care s-a întîmplat, chestiune pe care o vom demonstra curînd. De ce se tem mafioții?


Proiectul Hidroelectrica ar relansa întreg județul


S-ar construi poduri, diguri și lacuri de acumulare


Proiectul Hidroelectrica S.A. prevede investiții serioase, peste cele deja efectuate. Astfel, s-ar construi nu mai puțin de 3 poduri peste rîul Buzău, o galerie de aducțiune a apei de 10,5 kilometri, amenajarea rîului Buzău și două lacuri de acumulare care ar relansa economia și turismul pe toată Valea, 70 de kilometri de diguri, 400 de milioane de euro investite în linii de înaltă tensiune pentru branșarea investiției la sistemul energetic național, dar și multe alte investiții pe termen lung. Toate acestea ar da de lucru pentru mii de oameni și sute de firme din Buzău și din țară. În schimb, Eldis propune un proiect cu zece angajați și efecte catastrofale asupra mediului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU