Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2457 > Eveniment Nr. 2457 de luni, 14 august 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Comuna Rosetti stă pe o pungă imensă de metan

articol de: Eugen ZĂVOIANU
Comuna Rosetti stă pe o pungă imensă de metan
 


Ceea ce la început părea doar o glumă bună purtată pe holurile Consiliului Județean, un zăcămînt uriaș de gaze naturale în zona de sud a județului, se dovedește pe zi ce trece o chestiune serioasă. Atît de serioasă încît samsarii de terenuri au pus ochii și negociază la sînge pămînturile care adăpostesc comoara. Este vorba despre recentele prospecțiuni de la C.A. Rosetti, care au indicat existența unei pungi imense de gaze naturale în zonă.
Adîncime foarte mică
Mai mult, cercetările efectuate de specialiștii de la Romgaz au arătat că zăcămîntul de gaze naturale se află la o adîncime relativ mică, 2.000-2.500 de metri, față de cele obișnuite,  ce depășesc 5.000 de metri. În plus, prospecțiunile indică o presiune foarte mare a gazului, ceea ce înseamnă foraje mai puțin complexe și costuri mai mici de exploatare. "Minunea" a fost confirmată chiar de către punerea în funcțiune a primelor două sonde de extracție a gazelor naturale de la C.A. Rosetti, care au avut nevoie de echipamente speciale de reducere a presiunii. Recent, la solicitarea societății Romgaz, Consiliul Județean Buzău a mai eliberat încă două autorizații pentru exploatarea gazelor naturale în zona C.A. Rosetti. Toate acestea se vor concretiza în alte două sonde de extracție a gazelor naturale ce vor mări cantitatea de zăcămînt obținut.
Linia Bălteni-Rosetti-Urziceni
Incredibila descoperire de la C.A. Rosetti este confirmată și de către președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu, care afirmă că zona respectivă este extrem de bogată în gaze naturale. "Într-adevăr, în zona C.A. Rosetti se află o pungă imensă de gaze naturale. Cercetările de pînă acum au arătat că zăcămîntul se află în cantități impresionante și la presiuni mari pe direcția Bălteni-C.A. Rosetti-Vizireni. Este o veste extrem de bună, atît pentru localitatea respectivă, cît și pentru județ", precizează Victor Mocanu. De asemenea, președintele Consiliului Județean nu neagă că prospecțiunile din zona respectivă au determinat un mare interes din partea negustorilor de terenuri, prețul suprafețelor de terenuri agricole crescînd spectaculos în ultima perioadă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU