Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4383 > Eveniment Nr. 4383 de marti, 22 ianuarie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Episcopii de Slobozia și Giurgiu intră în competiția pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Preasfințitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, și Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, au intrat și ei în cursă

articol de: Doru GHEORGHIADE
Pe măsura trecerii timpului, ecuația care trebuie rezolvată pînă pe 10 martie în legătură cu succesorul Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei devine mai complicată. Așa cum era de așteptat, în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, instituție care se bucură de cea mai mare încredere în rîndul opiniei publice românești, există o competiție acerbă pentru alegerea celui care-i va lua locul ÎPS Epifanie Norocel, plecat la cele veșnice la începutul acestei luni. Așa se face că, potrivit unor informații apărute în ultimele ore, pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au mai apărut doi candidați. Este vorba despre Preasfințitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, și Preasfințitul Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Ei se adaugă deja altor două nume vehiculate în lumea bisericească, și anume Preasfințitul Ciprian Cîmpineanul și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, ambii episcopi-vicari patriarhali.

Statutul B.O.R. prevede o competiție formală

Statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) prevede ca succesiunea pe tronul arhiepiscopal să fie o procedură democratică de alegere a unui înalt prelat, în urma unor propuneri analizate pe  baza legilor scrise ale Bisericii și apoi discutate și votate în cel mai înalt for al instituției, Sfîntul Sinod. Pentru ca aceste cerințe să fie minim satisfăcute, este evident că, în primul rînd, trebuie să existe niște candidați. În acest context, așa cum am precizat deja, au apărut cele 4 nume dar, întrucît și în Biserică există niște cutume și legi nescrise, iată, în postura de principal favorit este PS. Ciprian Cîmpineanul.

Vrancea vrea și ea o funcție

Preoțimea din județul Vrancea, o zonă controlată, cu mînă forte, de politic, prin exponentul lui cel mai de vază, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, dorește ca a doua funcție arhiepiscopală, și anume cea de episcop-vicar, care se va înființa, cu mare probabilitate, să aparțină vrîncenilor. Ceea ce ar menține forța lui Oprișan, și influența Bisericii vrîncene în ansamblul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Preafericitul Patriarh Daniel al României are, potrivit informațiilor noastre, propriile calcule privind noua conducere de la Buzău. El militează pentru o stabilitate și o echipă sudată, formată dintr-un arhiepiscop și un episcop-vicar.Buzăul îl vrea vicar pe P.S. Ciprian Grădinaru


El este susținut de marea majoritate a oamenilor Bisericii


Buzăul îl vrea, la rîndul său, pe P.S. Ciprian Grădinaru arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. El este foarte apreciat de lumea preoțească de aici, dar și de enoriași, multora dintre ei fiindu-le duhovnic încă de cînd slujea la Mănăstirea Sihăstria din Neamț. Oamenii susțin că PS Ciprian Grădinaru ar aduce liniște și echilibru în interiorul Arhiepiscopiei, date fiind aprecierile de care se bucură din partea tuturor, dar mai ales a Preafericitului Daniel, care l-a adus la București să slujească chiar la Bisericuța de la Catedrala Mîntuirii Neamului.

Ce șanse au noii înscriși?

În acest context, toată lumea se întreabă ce șanse au cei doi nou-înscriși să ocupe funcțiile cele mai mari ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Cei care cunosc în detaliu mecanismele unei astfel de chestiuni spun că totul depinde foarte mult de voința Patriarhului și de Sfîntul Sinod. Și, în mică măsură, de factori de lobby din afara sistemului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU