Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4376 > Eveniment Nr. 4376 de luni, 14 ianuarie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Liniște și încordare


Primele zile de după Epifanie Norocel

După perioada de doliu de 40 de zile, trebuie propus și ales un nou Arhiepiscop

Liniștea lăsată după înmormîntarea Înaltpreasfințitului Epifanie Norocel, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, plecat la cele veșnice săptămîna trecută, se regăsește în sufletele credincioșilor. Pentru mulți dintre oamenii cu influență și interese din zona Buzăului și Vrancei, cele 40 de zile de pace de după înhumare înseamnă o perioadă a tatonărilor, discuțiilor și negocierilor atît în interiorul, cît și în exteriorul Bisericii Ortodoxe Române. Ieșirea din scenă a Arhiepiscopului Epifanie, după ce a condus 30 de ani, cu autoritate și fermitate, destinele cele mai stabile și de încredere instituții ale țării la nivel de Buzău, modifică fundamental tabloul social și politic, în lumea laică, dar și echilibrul din interiorul Arhiepiscopiei. În ceea ce privește înlocuitorul Arhiepiscopului Epifanie, acum se face vorbire despre două nume, Varsanufie Prahoveanul și Ciprian Cîmpineanul, acesta din urmă avînd cele mai mari șanse.

Aspru, dar respectat

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, a fost un om aspru, dar respectat de către oamenii Bisericii, mai mari sau mai mici. Așa cum se întîmplă cu marile personalități a fost și apreciat pozitiv, dar și contestat. Sub conducerea sa, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost una dintre cele mai eficiente entități bisericești, fiind a treia pe țară, așa după cum a spus oficial chiar Preafericitul Patriarh al României, Daniel, cu ocazia cuvîntării de la slujba de prohodire de joia trecută. O asemenea performanță nu putea fi atinsă fără un spirit de organizare foarte bun, după cum nici ridicarea atîtor lăcașe de cult în timpul mandatului de peste 30 de ani reprezintă o performanță în sine. În interiorul Arhiepiscopiei există însă și fețe bisericești nemulțumite, marginalizate de-a lungul anilor de acțiunea altora care și-au urmărit propriul interes. Acordarea de parohii unor preoți și retragerea altora au creat anumite tensiuni, unele estompate de-a lungul vremii, altele manifestate și astăzi.

Un bun negociator cu lumea laică

De asemenea, unele grupări de interese din interior au militat pentru implicarea fățișă în politică, chiar prin depunerea unor candidaturi pentru felurite posturi, altele împotrivindu-se acestor inițiative de acest tip, creîndu-se astfel curente divergente. Peste toate acestea s-au suprapus interesele externe ale unor grupări de interese financiare și politice. Pe unele dintre aceste interese Înaltpreasfinția Sa le-a satisfăcut, pe altele nu.  Cert este că Epifanie Norocel a fost un bun negociator cu exteriorul și a cîștigat în lupta cu interesele laice.


Alegerea succesorului, o operațiune grea

Nimic nu va mai fi ca înainte?

Avînd în vedere puterea și influența pe care o are ca arhiepiscop față de întreaga comunitate pe care o păstorește, fie ea laică ori bisericească, în mod evident că alegerea succesorului Arhiepiscopului Epifanie reprezintă o misiune dificilă. Atît în interior, cît și în exteriorul Bisericii Ortodoxe Române, se duc acum tratative, discuții și negocieri. Oamenii politici au nevoie de Biserică, mai ales la alegeri, dar nu numai, iar B.O.R. are nevoie de a se poziționa cît mai bine în societate, dar pentru a-și proteja privilegiile și averea, condiții în care e de înțeles cît de importante sînt cele 40 de zile cîte urmează să se scurgă pînă la aflarea oficială a numelui succesorului. Astfel se explică numărul de politicieni prezenți smeriți la înmormîntarea lui Epifanie, de joi, acolo unde au asistat cuminți și cît mai în față, spre a fi filmați, mai bine de două ore. Asta pentru că aceia care vor reuși să intre cît mai bine într-o stare de simbioză cu noua putere care se va instala la Arhiepiscopie, aceia vor avea o misiune mai ușoară la viitoarele alegeri, și nu numai.


Ce spune statutul B.O.R.

Alegerea noului Arhiepiscop se face după perioada de  doliu

Sinodul mitropolitan, 2 candidați  

Pentru alegerea Arhiepiscopului, Sinodul mitropolitan, prezidat de mitropolitul locului, stabilește, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ, o listă de 2 candidați, ierarhi eligibili sau alte persoane care întrunesc condițiile prevăzute la aliniatul precedent, cu motivarea fiecărei propuneri.

Adunarea Eparhială, alți 2 candidați

Sinodul mitropolitan se consultă, într-o ședință specială, cu membrii clerici și mireni ai Adunării Eparhiale a eparhiei vacante, la care participă un decan și un director de la instituțiile de învățămînt teologic din cuprinsul eparhiei, desemnați de mitropolit.  Adunarea Eparhială Buzău și Vrancea se compune  din aproape 40 de reprezentanți  aleși ai clerului și ai credincioșilor, în  proporție  de  o  treime clerici și două treimi  mireni, cu o viață morală  și religioasă  demnă de  un  creștin. Lista de candidați pentru alegerea Arhiepiscopului, întocmită de Sinodul mitropolitan, poate fi completată, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, cu două nume dintre ierarhii eligibili sau alte persoane care întrunesc condițiile prevăzute  și au obținut cele mai multe voturi. Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, completată în urma consultării cu clerul și mirenii, va fi înaintată Sfîntului Sinod.

Sfîntul Sinod, încă 2 candidați

Sfîntul Sinod poate dispune completarea acestei liste cu alți 2 candidați, ierarhi eligibili sau clerici care nu sînt arhierei, desemnați de către plenul său, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, dintre cei ce au obținut cele mai multe voturi.  În cazul candidaților înscriși pe listă, care nu sînt arhierei, Sfîntul Sinod dispune cercetarea loc canonică.

Sinodul B.O.R. alege Arhiepiscopul

Lucrările Sfîntului Sinod pentru alegerea Arhiepiscopului sînt deschise și închise de către Patriarhul României și sînt prezidate de către mitropolitul locului. În vederea alegerii Arhiepiscopului de către Sfîntul Sinod, pe buletinul de vot se vor înscrie, în ordinea dipticelor și a rangurilor bisericești, numele candidaților propuși prin vot secret consultativ de Sinodul mitropolitan, de clericii și mirenii participanți la consultare, precum și de către Sfîntul Sinod. Alegerea Arhiepiscopului de către Sfîntul Sinod, format din 53 de ierarhi, se face prin vot secret. Arhiepiscop devine candidatul care a obținut voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenți. Dacă nici unul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenți. În caz de paritate, decid sorții.


Episcopul-vicar patriarhal Ciprian Cîmpineanul e favorit


Un alt candidat eligibil este și episcopul- vicar patriarhal Varsanufie Prahoveanul


Episcopul-vicar patriarhal Ciprian Cîmpineanul este, spun surse avizate, favoritul de a-i succede Arhiepiscopului Epifanie Norocel pe fotoliul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Cu un CV extraordinar, Ciprian Cîmpineanul este cel despre care s-a vorbit tot anul trecut că ar putea veni la Buzău pentru o funcție de episcop-vicar, școlit la Buzău unde a fost șef de promoție în 1987 la Seminarul "Episcop Kesarie".

- S-a născut în localitatea Suhuleț, județul Iași, pe 19 aprilie 1965.
- A urmat apoi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă "Patriarhul  Justinian" din București.
- În 1992 a intrat ca frate la Mănăstirea Crasna și tot în același an a început cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă Tesalonic - Grecia, pe care le-a încheiat în anul 1997, cînd a devenit doctor în Teologie.
- Între anii 1994-1998 a slujit ca diacon la "Noul Chalcedon" în cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia  din Grecia, iar între anii 1998 - 1999 a făcut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari - Italia.
- A fost numit ulterior inspector eparhial în cadrul Sectorului "Biserica și Societatea" (1999 - 2000), iar apoi consilier patriarhal în același sector (2000 - 2002).
- La 21 mai 2000 a fost hirotonit preot, iar în ziua de 22 septembrie 2002 a fost ridicat în treapta arhieriei, fiind numit episcop-vicar patriarhal, funcție pe care o exercită și în prezent.
La rîndul său, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul are un CV la fel de bun. Preasfinția sa s-a născut pe 21 ianuarie 1968, în București, acolo unde a și urmat școala primară și gimnaziul.
- Între 1985-1990 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Radu Vodă, iar în perioada 1990-1994 urmează Facultatea de Teologie din București.
- Încă de la absolvirea seminarului în 1990 și pînă în 1998, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a fost profesor de religie la două școli generale din Capitală. În această perioadă, a înființat cercuri pedagogice de religie, a participat la achiziționarea de cărți și publicații religioase ale acestora, a organizat pelerinaje cu elevii la mănăstiri și biserici din țară, editînd revista pentru copii "Floarea Darurilor".
- În primăvara anului 1998 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic din Eparhia Argeșului și Muscelului, iar din vară a fost încadrat profesor la Seminarul Teologic din București, unde a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah.
- În anul 1999, a fost numit starețul Mănăstirii Radu Vodă și apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, iar în anul 2000 i s-a acordat rangul de protosinghel.  
- În ședința BOR din 4 iulie 2001, la recomandarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, Sfîntul Sinod a aprobat ridicarea sa la treapta arhieriei și numirea sa în funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Dan Răspopa
Doru GHEORGHIADE

 

COMENTARII

Cititor:
nu exista coincidente,ci...
Ce ziceti de faptul ca PS Epifanie a murit pe drumul catre Sf Teodosie de la Brazi, iar PS Ciprian a fost facut episcop in ziua de 22 septembrie(2002)- Ziua Sfantului Teodosie de la Brazi?
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU