Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4372 > Eveniment Nr. 4372 de marti, 8 ianuarie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Obligativitate și nu prea


Taxe mai mici? pentru unii!

Pentru a scăpa de plata acestora, unele persoane găsesc tot felul de tertipuri de sustragere de la plată

articol de: Florin ZAFIU
Anul nou vine, ca de fiecare dată, cu un calendar încărcat de taxe și impozite, pe care neapărat trebuie să le achităm. Nu de alta, dar autoritățile locale amenință cu dobînzi, chiar și cu sechestre. Sînt însă cîteva modalități prin care anumiți contribuabili reușesc să plătească mai puțin sau chiar deloc, astfel încît bugetul local este prejudiciat. Reprezentanții Direcției Economice spun că nu este un fenomen la Buzău, însă cîteva modificări ale legislației s-ar impune. Impozitele și taxele locale nu s-au mărit față de anul trecut, anunță Direcția Economică Buzău, însă nici calendarul de plată. Buzoienii sînt sfătuiți să achite dările către stat în cel mai scurt timp, și asta pentru că vor avea parte și de o reducere. "Prima rată a impozitelor se achită pînă la 31 martie, ca și anul trecut existînd  bonificația de 10 la sută pentru plata integrală pînă la 31 martie", a declarat Auraș Avramescu, director adjunct Direcția Economică Buzău. În afară de bonificații, autoritățile locale aplică și sancțiuni contribuabililor care nu își achită taxele la timp. De cele mai multe ori sînt sub forma unor dobînzi. Totuși, acolo unde datoriile sînt mai mari, se poate lua în calcul chiar punerea unor sechestre. O categorie de contribuabili care încearcă să se sustragă de la plata impozitelor sînt acele persoane care locuiesc în imobile aflate de obicei pe numele unor persoane decedate. Autoritățile spun cu jumătate de gură că plătesc, dar cu greutate. "Sînt contribuabili care își achită impozitele, dar nu au dezbătut succesiunea, nu au îndeplinit procedura pe numele lor și rolul a rămas pe numele vechilor proprietari, care sînt decedați", a precizat Auraș Avramescu, director adjunct Direcția Economică Buzău.

Se impune schimbarea

Autoritățile locale spun că legislația ar trebui schimbată întrucît sînt contribuabili care plătesc taxe mai mici prin diverse metode. Una ar fi trecerea unui imobil de pe persoană juridică pe persoană fizică. "Se impune modificarea metodei de calcul al impozitelor locale, și anume calculul ar fi trebuit făcut după destinația imobilului, și nu după natura contribuabilului. Diferențele reale de impozitare după natura contribuabilului determină în numeroase cazuri ocolirea impozitelor locale prin transferul imobilelor de la companii în propritatea persoanelor fizice", a afirmat Auraș Avramescu, director adjunct Direcția Economică Buzău.

Tot mai puțini bani colectați

De la an la an, gradul de colectare a taxelor și impozitelor se diminuează, spun reprezentanții Direcției Economice, în primul rînd din cauza crizei financiare. Din ce în ce mai multe firme intră în insolvență, la fel și persoanele fizice, care nu mai reușesc să-și plătească dările din pricina șomajului și sărăciei. Totuși, sustragerea de la plata taxelor reprezintă un alt motiv pentru care bugetul local suferă, datoriile fiind cu greu recuperate sau chiar deloc.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU