Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4312 > Eveniment Nr. 4312 de vineri, 5 octombrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Distrugere de proiectile


Muniție detonată la Stîlpu

Peste 500 de bombe de artilerie găsite în Buzău și Vrancea au fost detonate vineri de autorități

articol de: Florin Zafiu
Muniție detonată la Stîlpu
 

Peste 500 de proiectile provenite din cele două războaie mondiale au fost distruse vineri pe raza localității Stîlpu de către pirotehniști ai inspectoratelor pentru situații de urgență Buzău și Vrancea coordonați de unitatea specială Ciolpani. O misiune deloc ușoară care a necesitat atenție deosebită avînd în vedere vechimea munițiilor de război și uzura care ar fi putut da naștere unor explozii deosebit de violente. Numai în acest an, la nivel național au fost înregistrate două accidente în urma cărora au rezultat trei răniți, statistica ultimilor ani prezentînd zeci de cazuri soldate cu persoane decedate. Avînd în vedere cantitatea considerabilă de bombe de artilerie, specialiștii ISU au executat două detonări la interval de 10 minute.
Măsuri de siguranță deosebite vineri în poligonul din localitatea Stîlpu acolo unde specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au pregătit detonarea a 569 de proiectile de calibre variind între 37 și 152 de milimetri. O muncă deosebit de periculoasă pentru pirotehniștii care au trebuit, cu minuțiozitate, să manipuleze grenade și bombe de artilerie provenite din cele două războaie mondiale.

Găsite pe cîmp

Muniția a fost găsită în acest an pe raza județelor Buzău și Vrancea. De cele mai multe ori proiectilele au fost descoperite pe terenurile agricole de către lucrători dar și în gospodării. Specialiștii au pregătit pentru misiunea de vineri, avînd în vedere volumul mare de obiecte de artilerie, 44 de kilograme de trotil. După mai bine de două ore de pregătiri, timp în care au fost săpate gropile, introduse proiectilele, așezat explozibilul împreună cu sistemul de detonare, pirotehniștii au aprins fitilele. Rezultatul, o explozie care a aruncat spre cer o cantitate impresionantă de metal și praf. La mai puțin de zece minute a fost organizată o a doua detonare.

Pericol de explozie

Pirotehniștii atrag atenția asupra pericolului care îl reprezintă munițiile de război pentru cetățenii care le găsesc. Numai în acest an la nivel național trei persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce proiectilele au fost folosite pe post de jucării de către copiii sau au fost tăiate pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi.

"Aceste elemente nu trebuie să fie manipulate de persoane fără pregătirea necesară. Rugămintea este din partea IGSU ca atunci cînd găsesc astfel de elemente să sune la 112 și acești specialiști se vor ocupa de muniții", a declarat col. Sava Alecu, șef Serviciu Pirotehnic IGSU.
În ultimii 13 ani, la nivel național, atrag atenția autoritățile, au fost înregistrate 59 de accidente soldate cu 32 de morți, 49 de răniți și patru persoane mutilate printre care și copii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU