Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4305 > Eveniment Nr. 4305 de miercuri, 26 septembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Din lipsa informării,


Tot mai puține vaccinări

Anul acesta, numai 30 de tinere s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin

articol de: Mirela DUMITRU
Deși deținem un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de femei diagnosticate cu cancer de col uterin, informarea cu privire la această boală și vaccinarea împotriva ei sînt de la an la an mai slabe. Lipsa informării cu privire la existența și beneficiile acestui vaccin, dar și faptul că este facultativ, nu a stîrnit prea mult interesul tinerelor buzoience. Din evidențele Direcției de Sănătate Publică Buzău, rezultă că, dacă în 2010, a existat un număr de 881 de doze administrate, în 2011 numărul acestora a scăzut pînă la 207, iar în anul acesta nu s-au vaccinat decît 30 de fete. Pentru o imunizare completă, sînt necesare 3 doze, așa se face că dintre aceste tinere numai 187 au efectuat setul complet de vaccinări. Neștiința, neîncrederea, dar și faptul că este facultativ, sînt cîteva dintre motivele pentru care anual numărul vaccinărilor este tot mai redus. Se pot vaccina fetele începînd de la 12 și pînă la 24 de ani, însă numai cu acordul medicului. "Ca și cauzalitate a acestor slabe vaccinări împotriva cancerului de col uterin, există această informare mai puțin penetrantă la nivelul de înțelegere și captare a încrederii în acest vaccin, probabil și că nu e obligatoriu și se adresează unui grup țintă care reprezintă fetițe peste 12 ani", a declarat Venera Acsinte, director DSP Buzău.

Se așteaptă avizul screeningulul
Pentru depistarea cancerului de col uterin, la nivel național a fost inițiată o strategie de screening. Screeningul constă în depistarea cancerului înainte de apariția simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce, cînd este mai ușor de tratat. La momentul apariției simptomelor este posibil ca celulele maligne să fie deja răspîndite. Testele de screening sînt utilizate deoarece s-a demonstrat că sînt folositoare în diagnosticarea precoce a cancerelor și în scăderea șansei de deces din cauza cancerului. "Screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin este o acțiune ce urmează să se desfășoare și la noi în județ în momentul în care rețeaua de screening va fi validată de către centrul coordonator.  Sperăm să înceapă cît mai curînd și cele 3.400 de femei estimate a fi posibil de investigat prin screening să se poată investiga pînă la finele anului", a afirmat Venera Acsinte, director DSP Buzău.

Rețea de screening

La nivelul județului Buzău, rețeaua actuală de screening cuprinde un centru, la Spitalul Județean, un laborator de anatomie patologică, un laborator de analize medicale pentru citologie-cervicală, 11 centre de recoltare și 54 de centre de consiliere. Medicii de familie sînt cei care realizează instruirea și consilierea tinerelor, putînd face și recoltarea dacă au parcurs instruirea în acest sens. La nivelul județului Buzău există un număr de 102 medici care au participat la aceste cursuri. În cadrul screeningului pot fi investigate clinic femeile cu vîrsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU