Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4298 > Eveniment Nr. 4298 de luni, 17 septembrie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Sprijin pentru apicultori


Toate cele 12 asociații profesioniste, aprobate la plată

Numărul cererilor a fost aproape dublu față de alți ani, iar suma ce va fi plătită la Buzău este 11.535.827 lei

articol de: Mirela DUMITRU
Apicultura devine un sector tot mai atractiv pentru buzoienii care doresc să își dezvolte afacerea cu fondurile puse la dispoziție prin Programul Național Apicol. Anul acesta, nu mai puțin de 12 asociații de apicultori au depus cereri la Buzău, numărul acestora fiind aproape dublu comparativ cu anii trecuți, cînd se primeau maxim 5-7 dosare. Potrivit directorului A.P.I.A. Buzău, Claudia Stelea, joi au fost centralizate și transmise la București rezultatele controalelor făcute în teren pentru verificarea declarațiilor depuse de către apicultorii buzoieni. Cererile au fost depuse pentru combaterea varoozei, refacerea efectivului de familii, achiziționarea de stupi și analize fizico-chimice ale mierii.

Toate cererile, aprobate

Suma solicitată s-a ridicat la nu mai puțin de 11.535.827 lei, iar cea mai mare sumă a fost solicitată pentru refacerea efectivului de stupi, respectiv 7.327.983 lei, pentru combaterea varoozei 1.683.385 lei, iar pentru achiziționarea de stupi, alți 2.523.699 lei. În ceea ce privește sectorul cu fondurile solicitate cele mai mici, acesta este cel de analize fizico-chimice ale mierii, unde numai 2 asociații profesioniste de apicultori au cerut fonduri, în valoare de 807 lei. În urma cercetărilor efectuate de către reprezentanții APIA Buzău, la stupine,  s-au verificat măsurile de sanitație sau alte chestiuni legate de meșteșug, dar mai ales numerele de pe stupi. O prevedere importantă pentru acordarea fondurilor este aceea ca stupii să fie numerotați, astfel încît să se respecte prevederile din domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.

Jumătate din fondurile naționale, primite la Buzău

La Buzău, toate cererile au fost aprobate la plată, fondurile însumînd aproximativ jumătate din banii alocați la nivel național. "Toate cererile au fost aprobate la plată. Sînt mai multe cereri decît în anii trecuți, cînd primeam numai 5-7 cereri. Aproape jumătate din suma alocată la nivel național este în județul Buzău. Solicitanți au fost 12 asociații,  cu un număr total de beneficiari de 489 de apicultori", a declarat Claudia Stelea, director APIA Buzău. Propriu-zis, apicultorii fac investițiile, urmînd ca prin Progamul Național Apicol să le fie decontate o parte din bani pe baza copiilor facturilor, luîndu-se în calcul o valoare medie a acestora.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU