Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4280 > Eveniment Nr. 4280 de miercuri, 22 august 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Controale în toi


Testările psihologice ale profesorilor, între obligativitate și compromis

În evidențele psihologilor se găsesc, de anul trecut, 65 de profesori care necesită supraveghere și reevaluare

articol de: Mirela DUMITRU
A mai rămas mai puțin de o lună pînă la începerea cursurilor în noul an școlar așa încît, pregătirile sînt în toi atît în școli, cît și în ceea ce îi privește pe profesori, care trebuie să prezinte dosarul anual pe baza căruia pot ocupa o catedră. Printre avizele fără de care un dascăl nu poate preda se află și avizul psihologic. Din punct de vedere legal, anual, fiecare cadru didactic trebuie să fie supus unor testări menite să evidențieze eventualele probleme de natură psihologică ale acestora. Sînt binecunoscute incidentele intens mediatizate în care profesorii recurg la violență sau au un comportament inadecvat în sala de curs. Din păcate, în ultimii ani au început să se practice tot felul de măsuri menite să scape cît mai ușor profesorul de testarea pe care este nevoit să o treacă. Printre acestea se află și testarea la cabinetul psihologului școlar, lucru care potrivit reprezentanților psihologilor buzoieni nu este legal și lipsit de obiectivitate. "Înainte de toate, aceste testări făcute de către psihologii școlari sînt ilegale deoarece conform legii, aceștia nu au voie să facă astfel de testări. Nu intră în competențele lor, dar este vorba și  despre un conflict de interese pînă la urmă, deoarece acesta își evaluează colegii și chiar șefii", a precizat Petrică Alexa, președintele Colegiului Psihologilor Buzău.

Goluri în legislația internă

În urma testărilor psihologilor  realizate anul trecut, aproximativ 65 de profesori au fost depistați cu probleme așa încît, în acest moment se află în atenția acestora, fiind monitorizați și reevaluați periodic. Lipsa unei baze de date în care să fie înscriși dascălii care au obținut un aviz psihologic de inapt le îngreunează mult munca psihologilor și asta, deoarece un profesor care la un moment dat a primit un aviz din care să rezulte că nu poate preda poate fi foarte ușor rupt și înlocuit cu unul dat de un alt psiholog, poate mai indulgent, în opinia căruia profesorul poate preda fără probleme.

Se menține testarea

Deși existau o serie de voci care susțineau că ar trebui să se renunțe la obligativitatea susținerii testării psihologice, la Buzău reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că această condiție se va menține și în acest an. "Neexistînd niște precizări exprese prin care să se renunțe la această testare,  consider că și anul acesta este necesară testarea sub acest aspect a cadrelor didactice", a declarat Dumitru Ene, inspector școlar general.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU