Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4258 > Eveniment Nr. 4258 de miercuri, 25 iulie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

I.T.M.-ul, cu geana pe "moșia" lui Burada


Angajat Urbis, dat afară pentru că și-a cerut drepturile

Asta s-a întîmplat după ce nu a mai suportat să lucreze în condițiile în care firma nu îl plătea și nu îi plătea sporurile pentru muncă grea și a sesizat Inspecția Muncii

articol de: Florin ZAFIU
Angajat Urbis, dat afară pentru că și-a cerut drepturile
 
A lucrat la temperaturi de peste 50 de grade cu mixtură asfaltică, în praf, fără apă minerală și a fost dat afară pentru că a avut curajul să își ceară drepturile. Este situația unui angajat al Urbis Serv care nu a mai suportat să lucreze în condițiile în care firma nu îl plătea și nu îi plătea sporurile pentru muncă grea și a sesizat Inspecția Muncii. Autoritățile au desfășurat un control la operatorul economic, au descoperit nereguli și au impus măsuri de intrare în legalitate. Omul va trebui să își caute dreptatea în Instanță și are toate șansele să cîștige, spun inspectorii de muncă. Mai mulți lucrători ai Urbis Serv Buzău au sesizat autoritățile, pentru că de la începutul anului nu le-au fost plătite sporurile salariale pentru muncă grea, toxicitate și nici condițiile de muncă nu sînt conforme cu cele normale mediului respectiv. "E saună acolo. 50 de grade afară cu 50 de grade înăuntru, Fierbe asfaltul unde lucrăm noi", susține Dănuț Lambru, fost salariat Urbis. Drept urmare, muncitorul a mers la conducerea societății și a cerut drepturile. Numai că aici a dat piept cu un refuz categoric, care s-a concretizat la scurt timp și cu o trimitere în șomaj, deși are o vechime de peste 8 ani în societate. "Mi-a luat sporul de muncă grea, sporul de toxicitate, ne amenința că dacă cineva zice ceva va fi dat afară (...) Mi-a desfăcut contractul de muncă. Am primit cînd eram la lucru un plic și am citit", mai spune Dănuț Lambru, fost salariat Urbis.

Măsuri  de frica I.T.M.-ului

O echipă a ITM a mers în control la societatea respectivă și a descoperit că lucrătorii prestau muncă în condiții deosebit de grele fără a li se oferi apă, așa cum prevede legea. Abia la vederea autorităților angajații au primit apă. Celelalte aspecte vor face obiectul unor verificări ulterioare. "ITM a fost sesizat prin telefon de un grup de lucrători că nu li se acordă apă. Inspectorii au mers acolo și în timpul controlului acel punct de lucru a fost aprovizionat cu apă (...) La acel punct se aflau două camere. În una din ele au fost sesizate temperaturi foarte mari. Lucrătorii erau afectați de temperaturile mari din camera respectivă", a precizat Dorina Drăghici, director adjunct Inspecția Muncii.  În această situație sînt mai mulți lucrători, toți sesizînd aspecte asemănătoare autorităților. În perioada următoare societatea Urbis va face obiectul unor noi controale, astfel încît să se constate dacă sporurile au fost plătite și dacă respectivul angajat a fost dat afară în mod abuziv.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU