Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2436 > Eveniment Nr. 2436 de joi, 20 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Planurile de apărare împotriva inundațiilor nu pot fi puse în aplicare

articol de: Florina Arghir Popescu
Planurile de apărare împotriva inundațiilor nu pot fi puse în aplicare
 

Primarii, obligați să plătească drepturi de autor Armatei Române
Planurile de apărare împotriva inundațiilor ale comunelor buzoiene vor fi însoțite de hărți cadastrale întocmite la o altă scară decît cea solicitată de Ministerul Mediului și Gospodăriei Comunale. Și asta pentru că hărțile întocmite la scara agreată de minister, adică 1/25.000, se găsesc doar în arhiva Direcției Tehnice Militare de la București, adică un plus de bătaie de cap pentru primarii buzoieni, care și așa, bună parte dintre ei, nu înțeleg mare lucru din planurile cu pricina. Prin urmare, autoritățile județene primesc orice fel de hartă, numai planurile de apărare să fie depuse la timp, adică pînă pe data de 31 iulie, ultimul termen avansat de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor. Problemele  nu se opresc aici însă, avînd în vedere că primarii nu pot folosi hărțile înainte de a plăti Direcției Tehnice Militare drepturi de autor, indiferent de scara la care au fost întocmite.
Autoritățile județene acceptă și hărțile mai mari
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu Grupul de Suport Tehnic din cadrul Direcției Apelor Buzău, cele două organisme care girează corectitudinea planurilor respective, au găsit o soluție de compromis și acceptă acum și hărți întocmite la o altă scară decît cea prevăzută de Ministerul Mediului. Primăria comunei Chiliile, spre exemplu, ca și Primăria din Lopătari, a atașat
planurilor de apărare împotriva inundațiilor hărți întocmite la scara de 1/10.000. Este adevărat că ambele planuri cuprind punctele critice și măsurile ce trebuie luate în cazul în care se vor mai produce inundații. În plus, față de documentațiile elaborate în 2004, harta fiecărei localități a fost completată  cu acele curbe de nivel, care evidențiază diferența dintre nivelulul mării  și cel al localităților. Toate documentațiile au primit avizul din partea Grupului de Suport Tehnic și urmează acum să fie înaintate și Comitetului Județean de Apărare Împotriva Dezastrelor.
Ultimele planuri sînt valabile pînă în 2007
Contactat de reporterii "Șansa", șeful Grupului de Sprijin Tehnic, din cadrul Direcției Apelor, Adrian Bița, a susținut că Oficiul de Cadastru din Buzău are în arhivă hărțile localităților și la scara 1/25.000, dar că majoritatea primarilor au preferat hărțile pe suprafețe mai mari, de 1/10.000. "Împreună cu Comitetul Județean de Apărare Împotriva Dezastrelor am convenit să le oferim o mînă de ajutor primarilor și să le facilităm accesul la oficiul de Cadastru, de unde au primit hărțile. Nu este nici o problemă că nu sînt la scara de 1/25.000 de mii, pentru că noi am primit și de 1/10.000. Important este ca ele să fie actualizate, pentru că, deși ultimelel au fost făcute în 2004 și sînt valabile pînă în 2007, situația din teren a mai suferit între timp schimbări. Ca să nu mai vorbim de faptul că, după alegerile din 2004, s-au schimbat și președinții comitetelor locale de apărare împotriva dezastrelor. Plus că, de atunci și pînă acum, județul nostru s-a confruntat cu mai multe valuri de inundații", a declarat Adrian Bița. Planurile de apărare împotriva inundațiilor, actualizate, vor contribui la întocmirea Planului Național de Apărare Împotriva Inundațiilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU