Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4237 > Eveniment Nr. 4237 de sambata, 30 iunie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Tradiție la A.P.I.A.


Coadă la subvenții

Crescătorii de bovine s-au înghesuit pe ultima sută de metri să-și depună dosarele pentru obținerea subvenției de la stat

articol de: Florin ZAFIU
Deși au avut la dispoziție aproape două luni, fermierii au ales să meargă la APIA în ultimele zile. Coada din fața instituției a devenit o tradiție, la fel și listele pe care portarii le întocmesc așa fel încît să restabilească ordinea și să ușureze viața angajaților care se ocupă de înregistrarea cererilor. Sute de persoane au ajuns în ultimele zile la sediul Agenției, programul fiind de fiecare dată prelungit pentru ca buzoienilor să li se poată înregistra documentele. Anul 2012 nu diferă sub nici o formă de precedentul dacă ne referim la cozile formate de fermieri pentru a se înscrie la prima de exploatație pentru specia bovine. În data de 4 mai, primăriile erau informate despre faptul că toți cei care sînt potențiali beneficiari ai subvențiilor oferite de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură pot merge cu documentele necesare în scopul de a fi înregistrați. Ei bine au avut la dispoziție două luni, însă abia pe ultima sută de metri s-au îngrămădit. Au fost cozi mai ceva ca la butelii în fața sediului APIA, asta și pentru că în data de 2 iulie se încheie campania de înregistrare a cererilor pentru subvenții. Cei mai mulți dintre fermieri au motivat întîrzierea prin faptul că au avut treabă în gospodării și abia astăzi, fiind sărbătoare, au găsit timp liber. "Pentru subvenția la animale. Și e o aglomerație,  în fiecare zi 100 - 200 (...) Sînt două liste, una pentru azi și se face una pentru mîine", a spus  Ion Apostol, fermier. "Am rămas pînă în ultima zi și acum așteptăm ce să facem", a precizat și Stan Geambașu, de asemenea fermier. "Din ce cauză? Din cauza muncii. Am fost pe cîmp și azi dacă nu era sărbătoare nici azi nu eram aici...", susține  Gheorghe Pîrciog. Toți angajații instituției au lucrat cot la cot în ultimele zile, astfel încît oamenii să nu fie nevoiți să aștepte prea mult timp. Mai mult decît atît, programul cu publicul a fost prelungit atît cît a fost nevoie pentru ca ultimul fermier care aștepta în fața instituției să își poată depune cererea. Mii de crescători de bovine au fost înregistrați în această campanie din 2012, reiese din evidențele APIA. "În ultimele două săptămîni s-au primit peste 4 mii de cereri, o aglomerare mai mare, pentru că, deși au fost primite cereri și în centrele locale Mihăilești, Beceni, Pătîrlagele, fermierii au venit în cea mai mare parte la Buzău. Programul a fost prelungit... (...) Numărul de cereri este de 8.135 pentru 48.944 de capete solicitate",  a declarat Claudia Stelea, directorul APIA  Buzău.

Alte cozi începînd cu 2 iulie
Vor dispărea cozile pentru subvențiile la bovine, însă din data de 2 iulie vor apărea altele. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură va începe înregistrarea cererilor pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU