Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4236 > Eveniment Nr. 4236 de vineri, 29 iunie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19





Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro




Eveniment

Agricultura ecologică în sectorul viti-vinicol are puțini adepți


Struguri ecologici doar la Năeni

Plantația se întinde pe aproape 4 hectare de teren, producția fiind pe măsura investiției

articol de: Florin ZAFIU
 Struguri ecologici doar la Năeni
 
Pasiune, muncă și mulți bani, ingredientele necesare pentru o investiție serioasă în domeniul agriculturii ecologice. Nu este de mirare că la Buzău doar cîțiva fermieri s-au avîntat într-un astfel de demers care, pe termen lung, produce profit și împlinirea faptului că produsele astfel obținute sînt sănătoase și lipsite de chimicale. Într-o eră în care substanțele și îngrășămintele toxice inundă terenurile agricole ajungînd în cele din urmă în alimente și băuturi de orice fel, agricultorii ecologici încearcă să își facă loc cu coatele, astfel încît să vină pe piață, paradoxal, cu ceva nou, și anume cu produse naturale. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură a aprobat o singură cerere de subvenție în agricultură ecologică pentru cultura de viță-de-vie în județul Buzău, fapt ce scoate în evidență reticența de a investi și necunoașterea în domeniul ecologic. Deși, pe parcursul anului trecut, APIA Buzău a autorizat subvenții pentru aproape 680 de hectare de teren cultivat ecologic, cele mai mari suprafețe acoperite cu pomi fructiferi, legume, dar și viță-de-vie. Deși s-au înscris la un moment dat peste 30 de fermieri, costurile ridicate, care le impun lucrările agricole într-un astfel de domeniu i-a făcut să renunțe. În cele din urmă au rămas cîțiva investitori numărați pe degete a căror putere financiară le-a permis să facă agricultură ecologică. Nu este de mirare că majoritatea dintre ei sînt italieni, francezi cu capital important. Un astfel de investitor și-a încropit o afacere pe dealurile Năenilor, loc propice pentru culturile de viță-de-vie. Pe aproape 4 hectare de teren cresc struguri ecologici, producția fiind pe măsura investiției. Peste 2500 de euro pe hectar se cheltuie în fiecare an cu plata angajaților care lucrează în vie și cu tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor.

Produsul finit, destinat atît pieței interne, cît și celei externe
Prin ce se deosebește o cultură ecologică de una clasică? Prin nenumărate lucruri. Cele mai importante fac însă referire la substanțele folosite și anume este interzisă sub orice formă, cu cîteva excepții, folosirea chimicalelor. Lucrările se fac de cele mai multe ori manual de către oameni care folosesc sape, coase, foarfeci și greble. Doar stropitul se face cu ajutorul unui utilaj care abia se strecoară cu greutate printre rîndurile încărcate cu struguri pentru vin, în special din soiurile de Cabernet sauvignon și Fetească neagră.  Strugurii astfel obținuți sînt procesați și transformați în vin, produsul finit fiind destinat atît pieței interne, cît și celei externe. Este un domeniu aflat abia la început, producătorul din Năeni fiind singurul care se ocupă de agricultură ecologică în sectorul viti-vinicol.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU