Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4204 > Eveniment Nr. 4204 de miercuri, 23 mai 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Mai periculoase decît etnobotanicele


Senzații tari cu sirop de tuse și picături de nas

O distracție costisitoare, spun specialiștii, pentru că efectele asupra organismului sînt devastatoare

articol de: Florin ZAFIU
Nimeni nu ar crede că medicamentele uzuale pe bază de codeină, siropurile de tuse și picăturile de nas pot înlocui cu brio plantele etnobotanice. Consumate în exces și în combinație cu alte produse, anumite pastile pot oferi consumatorului senzații euforice, dar care dau dependență. Și efectele nu se opresc doar aici, spun medicii, pentru că medicamentele pot afecta grav organismul uman.  Cozile de la magazinele de etnobotanice au dispărut, cu ele și produsele de vise, însă imaginația tinerilor debordează atunci cînd vine vorba de a găsi noi soluții pentru distracție. O distracție costisitoare, spun specialiștii, pentru că efectele asupra organismului sînt devastatoare. Astfel, mai nou, simple medicamente luate în exces pot oferi senzații asemănătoare drogurilor, stări euforice, uneori și depresii. Agenția Națională Antidrog vorbește despre faptul că moda etnobotanicelor a pierit, însă la orizont apare ceva mult mai periculos și anume cea a medicamentelor. "La nivel de județ nu avem semnalate astfel de cazuri de tineri care să folosească alternative la plantele etnobotanice. Folosesc siropuri antitusive, medicamente antidepresive...", susține comisar șef Ștefan Marin, coordonatorul Centrului Antidrog. Cea mai uzuală substanță care se găsește în diverse produse medicamentoase, cum ar fi cele de tip antitusiv și analgezic, este codeina. Ea se regăsește în siropuri de tuse și pastile care ajută la diminuarea durerii.

Fără control
Luate în exces și în combinație cu băuturi alcoolice oferă consumatorului de la senzații euforice la depresii. Același lucru se întîmplă și în cazul medicamentelor în componența cărora se regăsește morfina, numai că efectele sînt mult mai grave. "Cel mai frecvent e codeina, motiv pentru care s-a și înscris pe rețeta specială de psiho-trop. Îl conțin foarte multe medicamente (...). Asocierea lor cu alcoolul, cafeaua, energizantele pot să potențeze efectul euforic și de aceea nu se recomandă a fi cumpărate fără rețetă deși ajung din nefericire pe mîna pacienților fără rețetă", precizează medicul Angela Mazdrag. Cel mai grav, spun medicii, este faptul că medicamentele ies din farmacii fără rețete și tinerii se documentează destul de bine înainte de a începe să consume medicamente pe post de droguri ușoare. Numai că produsele din farmacii au efecte grave asupra organismului și dau dependență. "Pentru antialgice de tip morfină reacțiile adverse sînt ciudate de la pacient la pacient, depresii, anxietate, euforie (...). Din nefericire mulți tineri se educă unii pe alții cum să folosească o serie de medicamente în asociere cu alcoolul sau energizante pentru un efect de excitare a sistemului nervos", mai spune medicul Angela Mazdrag.

Nici un caz încă la Urgențe
Pe masa medicilor de la Urgențe nu au ajuns din fericire tineri care să fi consumat medicamente în exces ca o alternativă la etnobotanice sau droguri de risc. Acesta este un semnal bun, spun specialiștii și autoritățile deopotrivă, însă nu pot nega faptul că în fiecare zi noi produse apar pe piață, noi substanțe care pot atrage tinerii și nu numai într-o capcană de pe urma căreia cu greu mai pot ieși.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU