Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4200 > Eveniment Nr. 4200 de vineri, 18 mai 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Zilierii, la control


I.T.M. declanșează ofensiva împotriva angajatorilor din agricultură

Mii de lucrători au fost trecuți în registrul zilierilor, însă inspectorii de muncă anunță controale în scurt timp pentru a observa realitatea din teren

articol de: Florin ZAFIU
Au călcat zeci de firme din domeniul textil pe parcursul lunii trecute și acum controalele vor fi ațintite spre angajatorii din agricultură. Inspecția Muncii dorește să facă ordine într-un domeniu greu de stăpînit și apariția Legii zilierilor este un instrument prin care fenomenul muncii la negru ar putea fi limitat. Sancțiunile drastic aplicate prevăzute de Codul Muncii care au ajuns uneori pînă la întocmirea de dosare penale au avut rolul de a băga frica în rîndul firmelor care folosesc personal pe o perioadă limitată de timp. Mii de lucrători au fost trecuți în registrul zilierilor, însă inspectorii de muncă anunță controale în scurt timp pentru a observa realitatea din teren.  Munca la negru încă este un fenomen, în ciuda faptului că sancțiunile prevăzute de Codul Muncii s-au înăsprit. Doar într-o lună inspectorii de muncă au aplicat amenzi de sute de mii de lei, mare parte din valoarea totală reprezentînd suma cu care au fost amendați angajatorii care au primit la muncă personal fără forme legale. Cele mai multe cazuri au fost depistate în domeniul confecțiilor și textile, însă aproape orice ramură economică suferă de această boală. "S-a întocmit un dosar penal la o firmă de confecții, depistată că desfășura activități cu 7 persoane fără contract de muncă. S-au aplicat 235.100 lei amenzi dintre care, pentru munca nedeclarată 220.000 de lei, adică peste 94 la sută din total",  a precizat inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, Bogdan Chitacu.  

26.600 de zilieri înregistrați de la începutul anului
Agricultura a reprezentat pînă nu demult un păienjeniș pentru inspectorii de muncă și asta pentru că nu aveau instrumentele necesare pentru a interveni împotriva muncii la negru. Acum, potrivit Legii 52/2011, persoanele care lucrează cu zilieri sînt obligate la plata unui impozit de 16 la sută, concomitent cu înscrierea lucrătorilor într-un registru de evidență a zilierilor pe care îl pot obține de la Inspecția Muncii. În caz contrar, angajatorii riscă sancțiuni de pînă la 6.000 de lei în cazul în care zilierii nu sînt evidențiați în registru sau 20.000 de lei  dacă nu sînt virate impozitele la stat. De la începutul anului și pînă în prezent peste 26.600 de zilieri au fost înregistrați. Cu toate acestea, autoritățile promit verificări. "Începem în forță controalele și în domeniul agricol. Este vorba despre zilieri. Acești zilieri care lucrează maxim 90 de zile pe an trebuie neapărat să apară într-un registru de evidență a zilierilor", a mai spus Bogdan Chitacu.

Zilier maxim 90 de zile pe an
Zilierul are dreptul la un salariu  stabilit prin negociere cu angajatorul, dar nu poate fi mai mic de 2 lei și mai mare de 10 lei pe oră, conform legii. Plata se va face la sfîrșitul fiecărei zile de lucru. Vîrsta minimă a zilierilor trebuie să fie de 16 ani. Durata de timp este de minimum o zi, adică 8 ore de muncă, și maximum 12 ore, respectiv șase ore, în cazul minorilor. Perioada maximă de prestare a activității este de 90 de zile calendaristice pe an.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU