Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4167 > Eveniment Nr. 4167 de joi, 5 aprilie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Amețeala transportului în comun


Trans Bus, pîrît la Avocatul Poporului

Oamenii se plîng de faptul că nu se respectă graficul orar, șoferii întîrzie și în acest context tabelele pe care sînt afișate intervalele între care circulă autobuzele sînt inutile

articol de: Florin ZAFIU
  Trans Bus, pîrît la Avocatul Poporului
 
În mușuroiul urban, călătorul neavizat poate fi uimit de lipsa unor dotări minime pe care firmele de maxi-taxi le refuză, dar și unii taximetriști gata în orice moment să blocheze o arteră de circulație sau să ofere spectacole artistice cu strigăte și înjurături. Societatea de transport în comun Trans Bus de care sînt legate o serie de scandaluri, pare că nu poate oferi călătorilor un serviciu coerent. Oamenii se plîng de faptul că nu se respectă graficul orar, șoferii întîrzie și, în acest context, tabelele pe care sînt afișate intervalele între care circulă autobuzele sînt inutile. Nu mai pui că trebuie să calculezi în timp ce aștepți cu sacoșele în mînă cînd o mașină ar trebui să apară în stație. "Autobuzul, pe 1, pe 3 aștept, dacă o fi să ajungem în cartierul Mihai Viteazul. De cît timp așteptați? De un sfert de oră (...) Aveți totuși un indicator care să vă arate la ce oră vine autobuzul? E pe pancarta aceea, dacă o mai fi, dar nu știu, nu prea se ține cont", spune Tudor Ion.

Ce propun cetățenii?
Și probleme sînt și în ceea ce privește firmele de maxi-taxi. Deși sînt obligate prin lege să doteze autovehiculele de transport cu rampe pentru persoane cu handicap, în Buzău nici gînd de așa ceva. Din acest motiv buzoienii sînt nemulțumiți. Ar prinde bine ca în municipiul Buzău, la fel ca în toate orașele civilizate, stațiile de transport în comun să fie dotate cu panouri electronice pe care să ruleze rutele și intervalele orare de sosire și plecare a autobuzelor și, nu în ultimul rînd, locuri de așteptare în care nu te poate ploua. Dreptul la informare ar trebui să fie garantat mai ales că este plătit scump de buzoieni în fiecare an la Taxe și Impozite. Astfel de probleme au ajuns și în atenția  reprezentantului Avocatului Poporului. "Vorbesc de Trans Bus cu problemele primăriei în a nu respecta prevederile unei legi cadru ce îi obligă ca pînă la sfîrșitul anului 2010 să adapteze autovehiculele de transport în comun pentru persoane cu handicap, adică rampă de acces, astfel încît cetățenii cu astfel de probleme, să nu se  simtă discriminați. (...) Ca și frecvență cred că în municipiul Buzău s-a acumulat o nemulțumire crescută a oamenilor cu privire la acest aspect. În Prahova nu avem asemenea probleme, dar la Ploiești sînt adaptate, există și acele afișaje electronice ale traseelor încît cetățeanul cînd mai stă în stație, știe cîte minute mai sînt, ce traseu circulă pe acolo", susține Mirabela Petre, expert Avocatul Poporului pe zona Buzău - Prahova.

Municipalitatea promite proiecte
Legat de transportul public privat, municipalitatea nu a putut impune respectarea legii fie din pricina problemelor de natură tehnică, fie de natură financiară. O dată cu reînoirea parcurilor auto primăria promite că va impune firmelor de transport și dotarea cu rampe pentru persoane cu dizabilități. Acestea nu au fost însă uitate pentru că toate autobuzele primăriei au dotările necesare pentru cei cu nevoi speciale. Legat de informarea călătorilor, administrația locală promite un proiect prin care se dorește amplasarea unor afișaje electronice pe care să ruleze toate datele necesare. "Am prevăzut pe lista de investiții Trans Bus și dotarea tuturor stațiilor de autobuz într-un sistem GPS prin afișaj electronic, anunțarea intervalelor de timp și în cîte minute autobuzele vor sosi în stațiile de autobuz", a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Marcel Ciolacu. Zi de zi în municipiul Buzău sînt puse în mișcare 20 de autobuze, 105 maxi - taxi și 500 de taxiuri, gata oricînd să preia din stațiile de transport călătorii. Calitatea serviciilor nu este însă pe măsura numărului imens de autoturisme și din acest motiv nici părerile buzoienilor nu sînt prea bune.

 

COMENTARII

Catalin:
Nu-i mai credeti pe alesi!
Nu-i mai credeti pe "alesii" astia care va imbrobodesc si va boscodesc cum vor ei!Acum au gasit metoda sa traga de timp. cica "o sa" faca investitii, nu se stie cand, in panouri electronice.Ce vorrbiti, ma?!?Dar pana atunci de ce nu puneti niste banale hartii pe care sa fie tiparite orarele, asa cum se face si in alte orase?!?Nu, nu se afiseaza orarele fiindca daca acestea ar fi afisate, asa cum cere legea, calatorii ar stii cand vine autobuzul si nu s-ar mai sui la maxi-taxi, ca acum, cand maxi-taxi-stii paraziteaza la greu traseele Transbus, circuland mereu in fata autobuzelor pentru a lua ei calatorii din statii calatorii lipsiti de informatii.Se spune ca niste alesii sunt implicati in smenul maxi-taxi iar faptul ca sunt atatea nereguli nerezolvate de tatatia ani nu face dwcat sa faca foarte credibile zvonurile, alesii trag cat mai mult de timp, lasand cale libera parazitilor cu maxi-taxi sa-si umple buzunarele facand concurenta neloiala Transbus prin nerespectarea orarelor proprii ale microbuzelor, producand la gestionarea proasta a banului public in sensul ca "alesii" nu se ingrijesc ca legile si regulile sa fie respectate, caz in care Transbus ar avea mai multi calatori, mai multe incasari, bani pentru investitii s.a.m.d.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU