Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4153 > Eveniment Nr. 4153 de marti, 20 martie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Buzăul are mari probleme


Sîntem de balamuc!

Cei mai spitalizați pacienți sînt cei care suferă de boli mintale

articol de: Vali MARINESCU
Buzoienii au stat anul trecut prin spitale 810.568 de zile, timp pe care autoritățile din sănătate vrea să-l comprime și mai mult avînd în vedere că evidențele întocmite la nivel național reliefează o scădere în ultimii ani atît a numărului de cazuri, cît și a numărului de zile de spitalizare.  Bolnavii vor sta mai puțin timp internați. Asta vor responsabilii din Sănătate în așa fel încît statul prin spitale cu săptămînile să dispară ca și concepție. Ministerul Sănătății do­reș­te să modifice durata spitalizării bolnavilor, astfel încît aceștia să nu mai consume fondurile spitalelor fără să fie neapărat necesar. Autoritățile medicale spun că cele mai multe afecțiuni ar trebui să se amelioreze între 5 și 8 zile.

Dezbatere publică
La sfîrșitul săptămînii trecute a fost pus în dezbatere publică un proiect de Ordin care prevede reducerea duratei zilelor de spitalizare pentru toate afecțiunile. Acestea nu vor mai depăși duratele medii raportate în cursul anului precedent. "Durata optimă de spitalizare este stabilită de către Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București pe secții, la nivelul duratei medii de spitalizare realizată în anul 2011 și este valabilă pentru toate categoriile de spitale și este prevăzută în anexa nr. 19 la ordin. Pentru secțiile/spitalele de psihiatrie cronici cu internări obligatorii pentru bolnavii psihic prevăzuți la art. 105, 113 și 114 din Codul Penal și cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum și pentru bolnavii care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată (ani) se ia în considerare durata medie de spitalizare efectiv realizată în anul precedent", se arată în proiectul aflat în dezbatere. Conform informațiilor postate pe site-ul Centrului de Cercetare și Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în spitalele din Buzău, bolnavii au strîns anul trecut peste 810.000 de zile de internare. Este vorba despre 97.061 de cazuri, 91.461 intrînd din categoria pacienților acuți și 5.600 din  categoria bolnavilor cronici.

În medie, 7 zile
Un pacient acut a stat în medie în spital 7 zile, iar un pacient cronic a avut nevoie în medie de 30,44 zile. În funcție de categoria majoră de diagnostic, 11,92% dintre cazuri au fost luate în evidență cu boli și tulburări ale sistemului circulator și alte 11,23% cu boli și tulburări ale sistemului respirator. Cei mai mulți bolnavi s-au adresat Spitalului Județean de Urgență Buzău. Cele  mai multe zile de spitalizare au acumulat însă pacienții diagnosticați cu boli și tulburări mentale,  media fiind de 277 de zile la categoria cronici. Aceas­tă categorie este urmată de bolile și tulburările sistemului nervos, cu 114.617 zile de internare. O explicație ar fi existența Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. La general însă, nu­mă­rul de zile de spitalizare a fost însă mai mic în 2011 cu peste 100.000 de zile de spitalizare față de 2010, iar numărul de cazuri a scăzut și el de la 111.854 de cazuri în 2010 la 97.061 în 2011.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU