Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4102 > Eveniment Nr. 4102 de vineri, 20 ianuarie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Banii înapoi!


Circa 600 de crescători de animale suspecti de declaratii false

Din verificările făcute de A.P.I.A., cu Primăriile și Administrațiile Financiare a reieșit că aceștia aveau datorii către bugete atunci cînd au solicitat subvențiile

articol de: Vali MARINESCU
Sute de fermieri buzoieni ar putea da înapoi subvențiile primite în 2008, dar și 3 ani după aceea dacă se va dovedi că în momentul în care au solicitat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură aveau datorii la bugetul local sau la cel de stat. Și asta după ce APIA a luat la reverificat dosarele beneficiarilor de subvenții, obligată prin decizie a Camerei de Conturi, decizie pe care au contestat-o la Curtea de Apel Ploiești. Instanța le-a respins solicitarea, însă soluția poate fi atacată cu recurs. APIA Buzău a demarat procedura acum mai bine de 2 luni, iar din verificările încrucișate făcute cu primării și administrațiile financiare a reieșit că 600 de crescători de bovine, ovine și caprine aveau datorii către bugete deși au susținut contrariul prin declarații pe propria răspundere. "Din centralizarea datelor primite pînă acum, dintre cei 9.000 de beneficiari pentru speciile de bovine și caprine, vom face obiectul reverificării eligibilității circa 600 de dosare care, conform acestor comunicări, înregistrau datorii la bugetul local sau la bugetul de stat la data depunerii cererii, respectiv a declarației pe propria răspundere", a precizat directorul APIA Buzău, Claudia Stelea. În același timp se așteaptă comunicarea de la Curtea de Apel Ploiești a deciziei de respingere a acțiunii formulată de APIA Buzău pentru a introduce recurs.

Chemați să-și clarifice situația
În situația în care Agenția de Plăți de la Buzău nu va cîștiga procesul deschis împotriva Camerei de Conturi prin anularea deciziei emisă de aceasta din urmă va fi continuată reverificarea dosarelor inclusiv prin notificarea fermierilor pentru a le da posibilitatea prezentării documentelor prin care să poată face dovada existenței sau nu a datoriilor către bugete sau chiar a naturii datoriilor respective. "Să vedem dacă într-adevăr erau datorii restante, poate debite curente sau doar o neînțelegere procedurală", a mai precizat directorul APIA Buzău, Claudia Stelea. Potrivit documentelor primite de APIA, cei mai mulți beneficiari care înregistrau datorii au fost comunicați de primării, asta înseamnă că înregistrau în primul rînd datorii la bugetele locale. Și este cazul a peste 500  de beneficiari. Sumele pleacă de la 6 lei și ajung la mii de lei, îndeosebi la persoanele juridice. "În cazul în care reverificările celor de la APIA demonstrează că într-adevăr au existat cu bună știință anumite restanțe la buget la momentul declarației pe propria răspundere că acestea nu există, potrivit ordonanței 125/2006 care reglementează aceste plăți naționale complementare sumele vor fi recuperate și pe următorii 3 ani", spune directorul APIA Buzău.

Contestațiile se depun în maxim o lună
Potrivit Ordonanței 125 înscrierea de date inexacte sau ireale în cererile de solicitare atrage după sine neacordarea sprijinului sau recuperarea unui sprijin financiar apreciat ca necuvenit, dar și respingerea de la plată pe următorii 3 ani. Recuperarea se va face în baza titlurilor de creanță emise de APIA care vor putea fi contestate administrativ în 30 de zile de la comunicare sau în contencios-administrativ.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU