Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4067 > Eveniment Nr. 4067 de sambata, 3 decembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

"Facilități" în sistemul de sănătate


Persoanele asigurate vor plăti serviciile medicale

Sînt scutiți de la coplată pensionarii cu venituri mici, minorii, tinerii fără venituri și bolnavii incluși în programele naționale de sănătate

articol de: Laura SANDU
Începînd cu anul următor, vom plăti pentru serviciile medicilor de familie și ale medicilor specialiști din spitale, legea care prevede introducerea meca­nismului de coplată în sistemul medical din România fiind publicată miercuri în Monitorul Oficial. Totuși, există cîteva categorii de persoane exceptate de la plata serviciilor medicale. Persoanele asigurate în sistemul de sănătate să plătească o parte din costurile unor servicii medicale. Astfel, noul act normativ definește coplata ca fiind contribuția asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar față de cea decontată din fondul național unic al asigurărilor de sănătate.

Dovada coplății este un tichet aprobat de C.J.A.S.
Însă, de la costurile coplății vor fi scutiți: pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/lună, copiii cu vîrsta de pînă la vîrsta de 18 ani, dar și tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani care nu beneficiază de nici un venit, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, pentru programele aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, conform noilor reglementări, documentul justificativ prin care se face dovada coplății serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sănătate, urmînd ca modelul și modul de utilizare a acestuia să se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pacientul va plăti cel mult 600 lei anual
Suma prevăzută drept coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Totuși, suma percepută drept coplată nu poate depăși a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Potrivit expunerii de motive a legii publicate, tichetul va reprezenta o sumă de bani în limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plăti pentru consultații, spitalizari, analize de laborator sau investigații. Peste această sumă, orice act medical va fi gratuit. "După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sînt acordate fără coplată", se prevede în noul act normativ. Se prevede posibilitatea ca toate costurile generate de coplată să fie suportate de asigurările voluntare de sănătate de tip complementar. Data aplicarii urmează să se stabilească prin Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU