Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4048 > Eveniment Nr. 4048 de joi, 10 noiembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Recoltări blocate


Spitalul Județean nu mai are bani de teste Babeș Papanicolau

În vară s-a făcut o adresă către C.J.A.S. Buzău pentru suplimentarea de fonduri și s-a cerut o redistribuire a banilor din trimestrul 4 către trimestrul 3, însă situația a rămas sub semnul întrebării

articol de: Vali MARINESCU
  Spitalul Județean nu mai are bani de teste Babeș Papanicolau
 
Cancerul a devenit una dintre cele mai "celebre" boli cauzatoare de moarte în zilele noastre. Acesta face tot mai multe victime de la an la an, iar statisticile dezvăluie un adevăr crunt și anume că numai cancerul de col este a două cauză a mortalității în lume, după cel de sîn. Specialiștii spun că cel mai important este să previi decît să tratezi, dar foarte puțini dintre noi gîndim cu adevărat astfel și despre faptul că orice boală poate fi prevenită dacă avem mai multă grijă de sănătatea noastră și ținem cont de sfaturile specialiștilor.

Cancerul bronho-pulmonar face ravagii
Acestea ar putea fi concluziile Mesei rotunde cu tema "Prevenirea cancerului", care a avut loc ieri la Spitalul Județean de Urgență Buzău, la inițiativa Direcției de Sănătate Publică. Invitați au fost medici specialiști oncologi, chirurgi, obstetricieni, anatomie patologică. Printre invitați s-a aflat și medicul Marius Anastasiu, șeful secției chirurgie generală, care a prezentat un "Proiect de depistare organizată a cancerului colo-rectal la nivelul unui județ pilot". Întîlnirea se înscrie în campania de informare - educare - comunicare privind prevenirea cancerelor prin informare și diagnosticare precoce derulată la nivel local, dar și de demararea la nivel național de către Ministerul Sănătății a unei campanii de informare similare.  Subiectul nu este întîmplător, avînd în vedere că la nivelul județului Buzău datele statistice arată că peste 7300 de bolnavi de cancer au rămas în evidențele medicilor la nivelul anului 2010. Cifrele cresc de la un an la altul, iar cea mai mare coincidență o are cancerul bronho-pulmonar, cancerul de sîn, cancerul de stomac, prostată și cancerul de col uterin.

Sîntem la nivelul Americii în anul 1850
Specialiștii spun că depistarea precoce a cazurilor de cancer ține de educația pacienților, ceea ce face ca boala să fie depistată în faze incipiente în tot mai puține situații. În ceea ce privește cancerul de col uterin ori de sîn, potrivit medicului obstetrician Dorin Neacșu, există două mari categorii de paciente, cele active, care își controlează starea de sănătate, și cele dezinteresate. De altfel, cancerul de col uterin se poate preveni și trata cel mai ușor. Este suficient un examen ginecologic și un test Babeș Papanicolau folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului și pentru screeningul cancerului de col uterin. Aproximativ 5 pînă la 10 % dintre femeile care fac anual un test au rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin. Cea mai frecventă cauză este infecția cu HPV. La noi în țară, însă, nivelul de educație din acest punct de vedere este extrem de scăzut, potrivit medicului Dorin Neacșu. În România există stadii 2,3,4 așa cum avea în America în 1850, stadii care nu mai există în afară la momentul actual. Potrivit acestuia, citologia are mai puțină relevanță, ceea ce este foarte necesar este un screening de mare acuratețe și, de asemenea, vaccinarea anti HPV.

Redistribuire de fonduri
Cea mai mare problemă este legată de fondurile insuficiente pentru un act medical eficient. Potrivit medicului Doina Popescu, șeful secției Anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean Buzău, sute de buzoience solicită efectuarea testului. Singura problemă în momentul acesta este că fondurile s-au epuizat, iar în următoarele săptămîni nu se vor mai face recoltări. În vară s-a făcut o adresă către CJAS Buzău pentru suplimentarea de fonduri și s-a cerut o redistribuire a banilor din trimestrul 4 către trimestrul 3, însă situația a rămas sub semnul întrebării. O concluzie finală a ar fi că, la nivelul județului Buzău, predomină stadiile avansate de cancer, vîrsta de depistare a cancerului de col scade, iar incidența crește.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU