Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4025 > Eveniment Nr. 4025 de vineri, 14 octombrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Alternativă ieftină pentru cei cu buget limitat


Un olandez construiește casa din paie

O casă ecologică unică în țară se construiește în comuna buzoiană Glodeanu Siliștea, la Cîrligu Mare

articol de: Alexandra MUȚIU
 Un olandez construiește casa din paie
 
Cu cîteva luni în urmă nici nu visau la o casă. Acum o văd ridicîndu-se puțin cîte puțin în fiecare zi. O familie săracă lipită pămîntului din satul Cîrligu Mare, comuna Glodeanu Siliștea, va reuși să se mute într-o casă adevărată după ani petrecuți într-o cămăruță ce aduce mai degrabă a grajd. Noua locuință este construită de un grup de voluntari după un prototip interesant. E din lut și baloți de paie, cu o structură care se fixează pe cauciucuri. Adică numai materiale pe care le poți găsi ușor și ieftin. O locuință ecologică, unică în România, va fi construită în comuna Glodeanu Siliștea la Cîrligu Mare pentru o familie nevoiașă. Un ONG din Capitală a adus aici un inginer care a perfecționat un sistem de construire cu baloți de paie și lut. Echipa de voluntari lucrează deja de trei săptămîni la casa care va rezista cel puțin o sută de ani.

Ajutor pentru 4 suflete
Locuința este una socială. În ea se va muta familia Petre. Cei doi părinți și copiii lor, Loredana și Ștefan, trăiesc într-o cămăruță mică de lut. Asta nu i-a împiedicat pe cei doi școlari să fie primii la învățătură. Au reușit să-l impresioneze, cu perseverența și ambiția lor, mai întîi pe preotul din comună care le-a căutat ajutor. Mîna le-a fost întinsă de un ONG care a venit cu propunerea de a construi pentru familia din Cîrligu Mare o casă din baloți de paie: "Inițial, sincer am fost reticent, dar am hotărît să dăm curs acestei inițiative, am cum­părat terenul pe care ne aflăm aici, că în cadrul Parohiei nu aveam spațiu și am decis să construim pentru o familie care are doi copii, locuiesc actualmente într-o casă terminată", a declarat preotul Tudor Marian.

Casă din paie  si lut
Cu trei săptămîni în urmă echipa care a pus umărul la construirea casei a ajuns la Cîrligu Mare. Au adus cu ei proiectul unei locuințe și au surprins pe toată lumea cînd au spus că au nevoie doar de paie și lut. Cel care a inventat prototipul casei este un inginer olandez. A construit astfel de locuințe prin multe colțuri de lume, dar în România e la primul proiect: "În sistemul nostru de construcție folosim paie, baloți de paie și lut. Sînt materiale vechi care se folosesc deja de cîteva mii de ani în lume, dar de cînd am descoperit presa pentru baloții de paie îi putem folosi și ca izolație", a precizat inginerul Tom Rijven.

Voluntari din țară și din Polonia și Olanda participă la proiect
Casa este în formă de hexagon, iar "stîlpii" de susținere au forma unui triunghi echilateral și sînt montați pe cauciucuri. Acoperișul va fi o parte viu, cu verdeață, iar cealaltă parte va fi ocupată de panouri solare. Culmea, la o astfel de casă nu ai nevoie nici de tocuri pentru geamuri. Tom a cumpărat numai sticla pe care o fixează cu lut. Sistemul inovativ a atras voluntari din toată țara, dar și din Europa. Aici lucrează 6 români din Sighișoara, București și Bistrița Năsăud, un polonez și doi olandezi. Costurile unei astfel de clădiri nu depășesc 5000 de euro pentru că materialele de construcție sînt ușor de procurat. Familia Petre din Cîrligu Mare s-ar putea muta în casa nouă înainte de venirea frigului. Interesant este că o astfel de locuință poate fi ridicată și cu bani accesați prin proiecte finanțate din fonduri europene. Este vorba despre acele programe care alocă fonduri agroturismului și care acceptă la finanțare și astfel de investiții.

 

COMENTARII

viorica:
casa ecologica
Imi place si este interesanta locuinta.Din primavara imi achizitionez materialele necesare ptr o casa cu etaj si masarda.Mult succes echipei de constructori.
teo:
autorizatie de constructie ?
De aproximativ 1 an descarc de pe net materiale cu astfel de case, din baloti de paie, cob sau case subterane. Unele sunt extrem de frumoase. Ma intereseaza pt ca vreau si eu sa ridic o astfel de casa. Am avut mai multe discutii cu specialisti in constructii. Apreciez informatia prezentata de autoare, dar sunt si doua inexactitati. In primul rand, nu olandezul a inventat acest sistem. E vechi de cand lumea. Sunt multe de spus aici. In al doilea rand, daca in tari ca SUA, Germania, Franta, Italia, Elvetia, Australia si chiar Rusia se construiesc astfel de case, ei bine, la noi nu se autorizeaza. ATENTIE !!! NU SE AUTORIZEAZA !!! Si atunci cum poti sa scrii : "programe care alocă fonduri agroturismului şi care acceptă la finanţare şi astfel de investiţii " ???? Ce a facut olandezul pt o familie de romani e de nota 20, intr-o tara in care toate lucrurile incep cu ....NU...Nu...Nu !!!!
eduard :
casa ecologica
super idee ma intereseaza
Catalina Grigore:
autorizare de construire
de unde stiti ca nu se autorizeaza? O casa pe parter din materiale traditionale se poate autoriza fara probleme. Chirpiciul, paianta, stuful, papura.. oare nu sunt tot aceleasi materiale?
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU