Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4000 > Eveniment Nr. 4000 de joi, 15 septembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Pericole neștiute


Primăria și Consiliul Județean întîrzie recensămîntul locuințelor cu risc seismic

Pînă luna aceasta ar fi trebuit ca cele două instituții să inventarieze clădirile și să înainteze Inspectoratului de Stat în Construcții un raport cu situația imobilelor care ar putea să se prăbușească la un cutremur mai puternic

Doamne ferește de un cutremur puternic, pentru că, într-o astfel de situație, la Buzău zeci de clădiri s-ar putea prăbuși. Autoritățile nu au însă o situație clară cu clădirile cu risc seismic deși contabilizarea acestor obiective ar fi trebuit să fie gata luna aceasta. Nici Primăria și nici Consiliul Județean nu s-au preocupat să ducă la bun sfîrșit inventarul. Specialiștii în construcții se gîndesc acum să se adreseze Prefecturii, pentru că numai șeful de la Casa Albă îi poate  sancționa pe cei care tergiversează finalizarea recensămîntului locuințelor cu risc seismic. "Nu am primit nici un semn din partea acestor două instituții. De fapt nu sînt două, pentru că am trimis la toate orașele din județ - municipiul Rîmnicu Sărat, Pogoanele, Nehoiu, Pă­tîrlagele, municipiul Buzău și Consiliul Județean, cu toate că aveau obligativitatea de inventariere a acestor construcții. Am făcut o revenire la o adresă înaintată acum cîteva zile și aștept să văd dacă se va mișca ceva. Dacă nu, am să fac o intervenție în cadrul Colegiului Prefectural prin care am să rog Instituția Prefectului, care are drepturi și putere de constrîngere mai mari decît ale instituției pe care eu o conduc, de a constata contravențiile și aplicarea sancțiunilor", susține ins­pectorul șef al Ins­pec­to­ra­tu­lui Teritorial în Construcții Buzău, Adrian Hernic.

Ne mișcăm greu, ca de fiecare dată
Ajuns cu întîrziere pe masa inspectorilor în construcții, raportul privind clădirile  cu risc seismic ar putea să nu mai folosească la nimic. Nerealizarea inventarierii la timp, poate însemna că nici anul viitor nu vor fi prevăzuți în buget bani pentru reabilitarea imobilelor care stau să pice. "Mai important este să se ia o decizie la nivel de primării și Consiliu Județean pentru că ei sînt cei care, în urma inventarului făcut și a comandării expertizei pentru construcțiile pe care dînșii le consideră că ar fi cu potențial pericol de risc, să se demareze întocmirea acestor expertize. Abia apoi, noi vizăm aceste rapoarte de expertiză și în urma lor se demarează procedura de proiectare și consolidare. Deci ar fi normal ca pentru procedura de proiectare și examinare să se prevadă fonduri la bugetul Con­siliului Județean și al pri­măriilor pentru anul următor", a mai spus Adrian Hernic. Autoritățile care ar fi trebuit să aibă deja finalizat recensămîntul privind situația clădirilor cu risc din județul Buzău admit că s-a produs o întîrziere. Promit,  însă, că în cel mai scurt timp vor termina inventarea imobilelor periculoase astfel încît în bugetul pe anul viitor să fie prevăzute fonduri pentru lucrări de reabilitare. "Avem cît de cît o situație privind clădirile cu risc la seism. Aprofundăm această chestiune. În perioada următoare vom trimite această situație la Inspectoratul în Construcții. Nu e în patrimoniul Consiliului Județean această chestiune, nu este nici în patrimoniul Municipalității, dar responsabilitatea vizavi de ceea ce înseamnă rezistența unei construcții sigur că aparține și celor două autorități", susține pre­ședintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu.

Ultima situație datează de acum șase ani
În județul Buzău, nu există un recensămînt al imobilelor cu risc seismic. Singurele analize au fost realizate în urmă cu 6 ani, însă numai în municipiul reședință de județ, unde au fost inventariate 44 de construcții pe care au fost așezate ulterior buline roșii. Expertizele în cazul acestor clădiri au expirat însă, astfel că imobilele ar putea fi acum adevărate capcane pentru locatari. În cazul altor blocuri, cum este cel al  blocului 41 din Micro 14 care a fost declarat bun de locuit în urma unor expertize realizate de specialiști de la București, situația este alta. Astfel că potrivit reprezentanților municipalității, ar fi nevoie de încă o expertiză pantru ca imobilul să fie scos din categoria celor cu risc. În plus, lista clădirilor șubrede, cu risc de prăbușire în caz de cutremur, ar putea fi completată cu siguranță de alte imobile peste care timpul și-a lăsat amprenta.

Cristina DINULESCU
Vali MARINESCU

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU