Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3934 > Eveniment Nr. 3934 de miercuri, 29 iunie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

La Curtea de Conturi se trage la aghioase


Au ațipit cu dosarele în brațe

9000 de dosare de subvenții pentru agricultură în stand-by, ca și agricultorii

articol de: (V.M.)
Mii de crescători de animale care au depus acum trei ani dosare pentru subvenții așteaptă cu sufletul la gură raportul Curții de Conturi. Potrivit directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Buzău, Claudia Stelea, controlul desfășurat în luna aprilie a acestui an a vizat numai dosarele din 2008. Asta înseamnă că în colimator s-au aflat 7.900 de cereri depuse de crescătorii de bovine și alte 1.000 venite de la crescătorii de ovine și caprine. Pînă în prezent nu s-a emis însă nici o decizie. Dacă vor fi descoperite nereguli așa cum s-a întîmplat în alte județe ale țării, beneficiarii ar putea fi obligați să returneze banii din subvenția încasată, dacă se dovedește că au mințit cînd au declarat că nu au datorii la bugetul local sau de stat.

Activitate bulversată total

Decizia bulversează cu totul activitatea APIA în întreaga țară, după ce auditorii au dispus reverificarea tuturor dosarelor și recuperarea banilor acolo unde este cazul. Deocamdată, centrele județene ale APIA unde s-au descoperit neregulile au atacat în instanță concluziile rapoartelor de audit, motivînd că nu era competența lor procedurală să verifice situația fiscală a fermierilor, legea la acel moment precizînd foarte clar că e suficientă declarația pe propria răspundere că nu figurează cu datorii. În aceste condiții, vă dați seama la ce volum de muncă ar trebui să se înhame angajații agenției, ca să nu mai spunem de costurile suplimentare generate de astfel de verificări. Și dacă, prin reducere la absurd, s-ar face acum aceste verificări, se ridică totuși problema ce se întîmplă cu beneficiarii care aveau în 2008 datorii, dar între timp le-au stins? Aceștia ar trebui sau nu să dea banii înapoi?

De la ce a plecat întregul scandal?

În primăvara acestui an, la nivel național, Curtea de Conturi a României (C.C.R.) a demarat o campanie de auditări pe partea de cheltuire a banilor publici europeni, inclusiv prin acordarea subvențiilor în agricultură, operațiune gestionată de A.P.I.A. Cu această ocazie, mai multe centre județene ale agenției au primit în auditări reprezentanții CCR, care au descoperit că, pentru anii de subvenție 2007-2009, au existat mai mulți beneficiari - crescători de animale - care nu erau eligibili la plată, întrucît aveau datorii la bugetul de stat ori cele locale, la momentul depunerii cererii de subvenție. Drept care auditorii au dispus verificarea tuturor dosarelor de subvenție în zootehnie și recuperarea banilor plătiți cu titlu de subvenție acolo unde se constată că beneficiarii aveau datorii. Practic însă, actul normativ în baza căruia s-au acordat subvențiile la ovine/caprine și bovine nu prevedea ca APIA să controleze dacă acești fermieri aveau sau nu datorii la bugetul de stat sau cel local.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU