Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3809 > Eveniment Nr. 3809 de luni, 31 ianuarie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Introdus de la începutul anului,


Certificatul energetic, un act inutil

Reprezentanții proprietarilor spun că certificatul energetic ar avea valoare dacă s-ar inița un program de reabilitare termică

articol de: (Cristina Dinulescu)
După ce au găsit o portiță în lege, ca să nu cheltuiască zeci de milioane pentru certificatele energetice aferente imobilelor scoase la vînzare, proprietarii riscă, mai nou, amenzi. Asta pentru că, în cel mult o lună, legislația va fi completată cu sancțiuni care ar putea ajunge pînă la anularea actelor de vînzare-cumpărare încheiate în lipsa unui certificat energetic. Reprezentanții locatarilor critică introducerea sancțiunilor și cer o dezbatere publică înainte de adoptarea unei asemenea măsuri.

Obligatoriu de la 1 ianuarie

Obligativitatea unui certificat energetic la vînzarea unui imobil a fost introdusă, după mai multe amînări, la 1 ianuarie anul acesta. Practic, orice proprietar care vinde un imobil este obligat, potrivit legii, să treacă mai întîi pe la un auditor energetic. Acesta, în urma unei expertize, ale cărei costuri ajung pînă la zece milioane de lei vechi, îi va elibera un document din care reies performanțele energetice ale casei ori apartamentului scos la vînzare. Portița prin care au scăpat proprietarii de aceste demersuri a fost înțelegerea între cumpărător și vînzător, în fața notarului, prin care ambii au renunțat la certificatul energetic. Și, în acest fel, tranzacțiile imobiliare au putut continua, după 1 ianuarie, fără să fie afectate de noua obligație. Dar, de luna viitoare, lucrurile s-ar putea schimba pentru că Ministerul Dezvoltării vrea să introducă sancțiuni pentru acei proprietari care vînd un imobil fără certificat energetic. Iar sancțiunile ar putea merge pînă la anularea contractelor de vînzare-cumpărare înche­iate după 1 ianuarie.

Reabilitări pe cont propriu

Reprezentanții proprietarilor critică însă o asemenea măsură, mai ales că în România nu s-a derulat un program de reabilitare termică a locuințelor. Este drept că locatarii au făcut pe cont propriu astfel de amenajări, dar ele nu pot fi considerate unele cu impact major asupra confortului termic. Reprezentanții proprietarilor consideră că ar fi nevoie de o dezbatere publică înainte să se treacă la sancțiuni, iar introducerea unei obligativități în privința certificatului energetic să se realizeze etapizat. Nu în ultimul rînd, proprietarii cer fonduri guvernamentale pentru reabilitarea termică în așa fel încît, certificatul energetic să fie un document cu valoare practică. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU