Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3751 > Eveniment Nr. 3751 de joi, 18 noiembrie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Corupție sau prostie?


Un releu de telefonie mobilă i-a răsculat pe locuitorii din Tintești

Ciudat, Primăria a eliberat autorizație de construire fără acordul riveranilor

articol de: (C.R.)
 Un releu de telefonie mobilă i-a răsculat pe locuitorii din Tintești
 
Un releu de telefonie mobilă amplasat la numai cîțiva metri de casele oamenilor a iscat un scandal de proporții ieri, la Țintești. Nemulțumiți că nu li s-a cerut acordul cînd s-au început lucrările de amenajare a turnului, mai mulți localnici au stîrnit ieri o adevărată revoltă. Oamenii se tem că radiațiile produse de antena GSM le vor afecta sănătatea, le vor omorî animalele și le vor distruge culturile din grădini. Pe de altă parte, pentru amenajarea releului, operatorul de telefonie dispune de toate avizele necesare, eliberate de autorități. Mai mult, chiar și Primăria Țintești a avizat construcția, fără să țină cont de efectele pe care antena le-ar putea avea asupra populației, ceea ce înseamnă ori prostie, ori elemente de corupție.

Lucrările au început în urmă cu două săptămîni

Localnicii spun că lucrările pentru amenajarea releului au început în urmă cu două săptămîni, fără ca ei să bănuiască ce li se pregătește. Compania de telefonie a cumpărat terenul pe care este acum amplasată antena de la un localnic. La nici 20 de metri de releu, se află casele localnicilor, dar spre deosebire de alte țări, în România nu există restricții referitoare la distanța de amplasare a acestor antene. Legea face referire doar la acordul pe care trebuie să și-l dea vecinii, dar localnicii spun că nimeni niciodată nu le-a cerut părerea. Cu toate acestea, compania de telefonie deține toate avizele necesare amplasării turnului GSM. Mai mult, chiar și Primăria a eliberat un astfel de aviz prin care autorizează montarea antenei. Primarul Aurel Stoica spune aiuritor că a fost obligat să elibereze avizul, dat fiind că respon­sabilii operatorului de telefonie au prezentat toate actele necesare. Numai că un dosar care conține toate avizele nu obligă primăria să autorizeze montarea antenei GSM.

Localnicii cer demontarea antenei

Supărarea localnicilor este cu atît mai mare cu cît reprezentanții companiei de telefonie nu i-au întrebat niciodată dacă sînt de acord cu montarea antenei. Oamenii se tem că radiațiile emise de releu le-ar putea afecta sănătatea și animalele."În apropierea releului montat de curînd locuiesc persoane bolnave, care au stimulatoare cardiace. Din informațiile noastre, antena de telefonie îi poate afecta grav, iar radiațiile ne vor face probleme tuturor. Am stabilit că, dacă releul nu va fi demontat, ne vom adresa instanței de judecată. Credem că nu este normal ca turnul să fie amplasat atît de aproape de locuințele noastre, mai ales că nimeni nu ne-a cerut acordul", ne-a spus Constantin Cozma, un cetățean care locuiește la numai cîteva zeci de metri de pilon.

Compania a mai demontat un releu

Nu este pentru prima dată cînt operatorii de telefonie mobilă profită de naivitatea și necunoștința oamenilor. În 2008, aceeași companie de telefonie a fost nevoită să demonteze un releu amplasat la Livada Mică, în comuna Grebănu, după ce a fost montată fără acordul proprietarilor din apropiere Deși sînt încadrate în categoria radiațiilor neionizante, microundele emise de antenele stațiilor de bază GSM sînt un factor de risc ridicat, mai ales pentru sănătatea copiilor și bătrînilor. Medicii spun că expunerea la radiații electromagnetice, pe termen lung, duce la grave riscuri pentru sănătate. Reacțiile adverse includ dureri de cap, dureri cardiace, insomnie, stare de oboseală avansată, iritabilitate, precum și pierderi de memorie. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU