Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3649 > Eveniment Nr. 3649 de joi, 22 iulie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Revoltele enoriașilor se țin lanț


Î.P.S. Epifanie, din ce în ce mai contestat

Se întețesc scandalurile legate de abuzurile Î.P.S. Epifanie Norocel și ale conducerii Arhiepiscopiei

articol de: (I.G.)
 Î.P.S. Epifanie, din ce în ce mai contestat
 
Din ce în ce mai multe scandaluri zgu­duie Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, iar după cum evoluează lucrurile se pare că nu se vor opri prea curînd. De la Ruginești, Poiana Cristei din Vrancea, la mănăstirea Cîrnu, sau Poiana Mărului și mai curînd la Maxenu, din Buzău, credincioșii se revoltă împotriva deciziilor abuzive ale Arhiepiscopului Epifanie Norocel, care, prin metoda "pumnului în gură", stăpînește în Eparhie, neținînd cont de nimeni și nimic. Dacă oamenii legii nu pot intra în acest "stat în stat" sub nici o formă, rămîne doar ca protestele oamenilor de bun simț să sensibilizeze oarecum înaltele fețe bisericești și toate lucrurile să revină pe făgașul normal. Altminteri Î.P.S. Epifanie a pus la colț preoți cu har, precum Mihai Milea și alții, și și-a promovat propriii protejați și a transformat Biserica în sistem de afaceri și de strîns bani albi pentru zile negre.

Sclavagism religios

Nu a trecut prea mult timp de cînd enoriașii de la Ruginești - Vrancea au venit în număr mare la Episcopie cu jalba-n proțap, pentru ca reprezentanții instituției bisericești să nu le schimbe păstorul de peste 30 de ani, Dumitru Poiană, cu altul tînăr, adus din Buzău. Cu toate protestele de bun simț ale celor de acolo, consilierul juridic Popescu de la Episcopie a pus "pumnul în gură" preotului Poiană și l-a amenințat cu judecata în Consistoriu și depunerea din treaptă. Zvonacii de acolo, cunoscători ai problemei, spun că Epifanie Norocel a instituit în Eparhia pe care o conduce un adevarat imperiu sclavagist. Majoritatea slujitorilor Bisericii din Vrancea și Buzău au devenit după 1989 "sclavi pe feudă", iar cine nu se supune dispare fără nici un drept și asta, în secolul XXI.

Cîrnu, Poiana Mărului, Poiana Cristei, Maxenu ...

Așa cum se știe, "banul e ochiul dracului" și se pare că de aici au început și scandalurile la Mănăstirea Cîrnu și apoi la Poiana Mărului, Poiana Cristei și Maxenu. Pe motiv de ascultare, maicile de la Cîrnu au fost intimidate, după aceeași metodă, pentru că primise de la un om de afaceri o mașină și nu au vrut să o predea..."nababilor" de la Centru. Și acolo lucrurile nu s-au calmat încă, dar, cînd toată lumea se odihnea sufletește, la altă mănăstire din apropiere, Poiana Mărului, zînzania a început și acolo. Î.P.S. Epifanie a poruncit ca să se schimbe destinația locașului sfînt, vechi de sute de ani, în hotel mănăstiresc de lux, cu maici angajate pe sprîn­ceană, cu șorțulețe la brîu. Nici protestele celor de acolo, împreună cu autoritățile locale, deocamdată nu au dus la nici un rezultat. Acum două zile un grup pașnic de credincioși a venit la Arhiepiscopie și au rugat, în cel mai decent mod, prin flori albe lăsate la porțile încuiate, ca părintele duhovnic Macarie Beșliu să fie lăsat la manăstire, dar....degeaba. La fel s-a întîmplat și la Poiana Cristei, unde Arhiepiscopul a scăpat cu fuga după cîțiva pumni pe sub braț. Ultimul scandal, tot de acum cîteva zile, s-a iscat la Maxenu, unde enoriașii, nemulțumiți de abuzurile Î.P.S. Epifanie de a retrage după bunul plac contribuția de la stat, adică salariile preoților de acolo, au încuiat porțile bisericii parohiale. Conform articolului 10, punctul 3, din Legea 289/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor din România "statul sprijină, la cerere, prin contribuții, în raport cu numărul credincioșilor, cetățeni români și cu nevoi reale de subzistență și activitate, salarizarea personalului clerical și neclerical aparținînd cultelor recunoscute". Cu alte cuvinte, dacă dă statul, statul să ia, nu Episcopia, întrucît banii vin de la stat, nu de la Episcopie. 

 

COMENTARII

Gina:
cercetati
Cel care a scris acest articol se vede ca nu a citit niciodata statutul BOR - Bisericii Ortodoxe Romane. Daca l-ar fi citit, nu ar fi vorbit de sclavi pe plantatie. E vb de preoti, monahi... Fiecare are anumite indatoriri si trebuie sa dea ascultare. Suna nitel nedemocratic, dar nu puteti intelege problema daca nu veti sti macar regulile interne ale BOR.
Gavriluta Iulian:
Cunosc regulile BOR!
Duduie Gina, cunosc regulile mai bine ca matale....crede ma din interior, sub pretextul ascultarii se fac abuzuri mari de tot......nu incerca sa induci in eroare ca nu merge! Ai auzit vreodata de proverbul "capul plecat, sabia nu l taie?" e afla ca nu e adevarat, deoarece e citat trunchiat, intentionat de "umerasele" cu sutana...proverbul complet e asta: "Capul plecat, sabia nu l taie, dar nici soarele nu l vede!" Pricepusi ceva?
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU