Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2357 > Eveniment Nr. 2357 de luni, 17 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Întrucît conține clauze înrobitoare,


Contractul pentru noile autobuze dă rateuri

articol de: Mărgărit GROSU
Contractul pentru noile autobuze dă rateuri
 

Consiliul de Administrație al S.C. Trans-Bus S.A., în care-și desfășoară activitatea un număr mai mare de colonei decît într-o unitate militară reformată,  a intrat în panică, înainte de semnarea contractului de leasing pentru înnoirea parcului auto cu zece autobuze noi. Clauzele contractuale cuprinse în contractul impus de firma de leasing, Unicredit Leasing, sînt atît de dure încît mulți dintre cei vizați refuză să-și dea acordul.

 Consiliul de Administrație al Trans-Bus S.A. refuză semnarea documentelor

Precedentul creat, prin care membrii C.A. al aceleași societăți sînt buni de plată prin executare silită pentru țeapa de 1,5 miliarde de lei, dată tot pentru achiziționarea de autobuze în acest sistem, îi face să șovăie și să aducă în evidență erorile ce s-au făcut pentru această achiziție. În primul rînd se invocă prevederile O.U.G. 60/2001 privind achizițiile publice. Desemnarea firmei de leasing trebuia făcută în urma unei licitații publice, lucru ce a fost trecut sub tăcere și de care vor trebui să răspundă cei care își vor pune semnătura pe contract. 

Trans-Bus ar putea rămîne și fără autobuze, dar și buni de plată
Decizia de achiziționare a celor 10 autobuze în sistem leasing s-a luat după ce Ministerul Finanțelor a considerat că Primăria Buzău este prea îndatorată să mai poată face față altor rate. Numai că prin alegerea acestei variante menită să scoată din faliment Trans-Bus S.A. primăria plătește mai mult cu 1,5 milioane de euro față de creditul bancar neacordat. Concret, ratele la contractul de leasing va scoate din vistieria primăriei cu 1,5 milioane de euro mai mult decît ceea ce Ministerul Finanțelor a decis că nu se poate plăti. Ca efect pe termen lung se poate anticipa că ratele nu pot fi plătite la timp, iar firma de leasing își va pune în aplicare clauzele contractuale. Astfel, Trans-Bus va rămîne și fără autobuze și va plăti și penalitățile stipulate în contract. Pentru a-i liniști pe cei care trebuie să-și aștearnă semnătura pe acest contract, primarul Constantin Boșcodeală a declarat că în bugetul Primăriei Buzău sînt prevăzute și ratele pe care trebuie să le plătescă Trans-Bus S.A..

Păgubiți?
Numai că atunci cînd aceste sume nu vor putea intra în vistieria primăriei din diferite motive sistemul se va bloca. Buni de plată vor fi cei care și-au dat avizul pentru această achiziție pentru care în condiții mult mai economicoase finanțiștii au decis că nu sînt rezerve bugetare. De ce s-a insistat atît de mult pentru achiziționarea autobuzelor evitîndu-se o licitație publică în acest scop, știe doar primarul Constantin Boșcodeală, care la fel de bine știe că în caz de eșec alții vor fi țapii ispășitori și în același timp buni de plată

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU