Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3605 > Eveniment Nr. 3605 de marti, 1 iunie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Parteneriat cu A.J.O.F.M.


Absolvenții și șomerii de peste 45 de ani au prioritate la angajare

Angajatorii continuă să solicite subvenții pentru încadrarea în muncă a noi angajați, chiar dacă sînt obligați să-i păstreze în firmă cel puțin doi-trei ani

articol de: (C.R.)
Angajatorii din județ par să nu se lase învinși de criză. Chiar dacă semnalele din piață nu sînt mai bune decît anul trecut, firmele își fac planuri pe termen lung și solicită sprijin financiar pentru angajarea de personal nou. Nici chiar obligativitatea de a păstra angajații pe o perioadă de doi-trei ani în firmă, care are rolul de a stopa eventualele fraude, nu-i descurajează pe angajatori. De la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii aprilie, 113 firme au apelat la această variantă.

Șomerii de peste 45 de ani, preferați de angajatori

Cel mai solicitat a fost sprijinul financiar pentru angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri în vîrstă de peste 45 de ani.De la începutul anului, au fost semnate cu angajatorii 82 de astfel de convenții, pentru un număr de o sută de șomeri angajați. Angajatorii optează pentru acest tip de sprijin pentru că sînt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii. În plus, primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu indicele social de referință (cinci sute de lei) în vigoare. Angajatorul are însă obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin doi ani. În caz contrar, angajatorii sînt obligați să restituie, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobînda de referință a BNR în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

Angajatorii se bazează mai puțin pe absolvenți

În timp ce tot mai multe firme și-au făcut planuri pe termen lung bazîndu-se pe angajarea de personal de peste 45 de ani și deci cu experiență, nu același lucru s-a întîmplat în cazul firmelor care ar fi putut să angajeze absolvenți și să primească sprijin financiar conform art. 80 din Legea nr. 76/2002. De la începutul anului, au fost semnate 30 de convenții, pentru un număr de 44 de absolvenți ai promoției 2009, încadrați în muncă. Și asta în condițiile în care, încadrînd în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățămînt, angajatorii pot fi scutiți, pentru 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, o sumă de bani. Potrivit legislației, acești angajatori sînt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin trei ani de la data încheierii contractului. Ca și în cazul angajatorilor care beneficiază de sprijin conform art. 85, angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților, anterior termenului prevăzut de legislație, sînt obligați să restituie, în totalitate, sumele încasate plus dobînda aferentă. "De la începutul anului, 82 de angajatori au solicitat parteneriate cu A.J.O.F.M. pentru angajarea de șomeri cu vîrste de peste 45 de ani, iar alți 30 de agenți economici au încadrat în muncă 44 de absolvenți", ne-a declarat Valeriu Dimciu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU