Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3589 > Eveniment Nr. 3589 de joi, 13 mai 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

După noua grilă de calcul,


Salarii derizorii la Pedagogic

Profesorii și-au primit salariile după noua grilă de calcul, lansată de Ministerul Educației

articol de: (C.R.)
 Salarii derizorii la Pedagogic
 
Dascălii s-au întors la catedră, dar salariile primite luna aceasta le-au tăiat din nou speranțele că lucrurile vor merge în direcția bună. Dascălii de la Liceul Pedagogic stau, din nou, pe un butoi cu pulbere, după ce au primit la lichidare, sume cuprinse între două și trei milioane de lei vechi. De vină pare să fie finanțarea după noul sistem care ține cont de numărul de elevi, dar și faptul că profesorilor li s-au reținut majorările de care au beneficiat în ianuarie anul acesta.

Salarii cu surprize

Întorși de o lună la catedră, dascălii de la Liceul Pedagogic s-au trezit din nou cu surprize în ziua de salariu, același gen de surprize care
i-au scos în stradă în luna martie. La lichidarea de luna aceasta, profesorii au primit sume derizorii care pornesc de la cîteva sute de mii de lei și ajung la circa trei milioane de lei vechi. Conducerea școlii spune că una dintre explicații o reprezintă banii insuficienți. O altă explicație este finanțarea pe cap de elev care produce diferențe de la o școală la alta. Nu în ultimul rînd, sindicaliștii acuză că sînt primii cărora li se opresc din salarii majorările de 33 la sută acordate în luna ianuarie, majorări pe care Ministerul Educației le-a considerat ilegale. Profesorii se regăsesc în aceeași situație în care erau și în luna martie cînd au declanșat o grevă care s-a extins apoi în întreg învățămîntul local. Situația lor este cunoscută și la nivelul Ministerului Educației. Lucrurile s-ar mai putea regla în eventualitatea unei suplimentări de fonduri așteptată de la bugetul local.

Buget insuficient

Profesorul Constantin Coman, directorul Liceului Pedagogic, spune că fondurile primite au fost insuficiente. "Ni s-a alocat doar un miliard de lei vechi, sumă insuficientă pentru plata integrală a salariilor. La alte școli, sumele primite au fost mai mari, astfel că și dascălii au primit salarii mai mari. Bugetul a fost calculat de către responsabilii din Ministerul Educației pe baza costului standard pe elev, lucru care duce la apariția unor diferențe importante de la o școală la alta", a explicat Constantin Coman. 

 

COMENTARII

PETRE:
RUSINE
Nu sunt de acord cu diminuarea salariilor dar profesorii ca si preotii, trebuie sa inteleaga ca au cel mai mare salariu de bugetar raportat la numarul de ore lucrate lunar.

Au o norma didactica de 12-18 ore saptamanal ,ceia ce inseamna aproape doua zile de munca. Au cel mai lung concediu care exista pe planeta si atunci,de ce atatea nemultumiri ?

Nu a fost nimeni silit sa se faca profesor iar daca vor salarii marite ar trebui sa munceasca ca si alti bugetari opt ore zilnic.Sunt covins ca au raspunsuri dar ce-ar fi ca dupa cele 2-3 ore zilnic sa stea in scoala sa faca cercetare,sa faca studiu sau interasistenta?

Poate asa am avea si noi elevi performanti, nu cum sunt cei de azi, care termina liceul si nu au notiuni elementare de cultura generala sau nu stiu sa scrie romaneste.Aici trebuie sa se gandeasca profesorii !

Ei trebuie sa mai inteleaga un lucru :-ca sunt si alte sectoare de activitate unde bugetarii termina ,poate ce au de lucru intr-o zi, in mai putin de 8 ore dar nu pleaca acasa si atunci?

Personal m-am saturat de tupeul si mofturile acestor indivizi care de cel putin 20 ani dau numai rebuturi. Daca ar avea bun simt ar trebui sa vina la TV sau la o redactie sa prezinte fluturasul cu venitul lunar,si poate atunci s-ar convinge populatia cata dreptate au.
Eu:
competenta scazuta a profesorilor ne-a adus aici
Comentariul dvs mi se pare cat se poate de pertinent. Am fost si eu profesor si am plecat din sistem pentru ca mi s-a facut lehamite de interesele personale ale multora, de invidia si rautatea lor. Poate nu intamplator multi dintre elevii de azi ajunsi pe bancile liceelor nu numai ca nu stiu sa citeasca dar nici nu vor sa invete sa citeasca. Despre competenta de a rezolva probleme cu caracter interdisciplinar nici nu se pune problema. O mare parte din vina pentru acest lucru o poarta si profesorii, mare parte dintre ei fiind interesati doar sa mearga la serviciu si sa isi incaseze salariul. Un salariu castigat pentru 18 ore de munca egal cu un salariu al unui angajat cu 40 de ore de munca pe saptamana.
Eu:
...
De multe ori auzim comentarii de genul: ,,am 20 de ani de munca in sistemn, am toate gradele si uitati ce salariu am !,, Sa fim seriosi ... acelasi salariu il are un angajat la o firma privata cu doctorat in domeniul lui. Insa ... muncind 40 de ore pe saptamana (adica aproape de 3 ori mai mult decat o norma didactica). Si cu un concediu de odihna de 21 de zile pe an. Multi invoca faptul ca daca nu ar fi existat ei ca profesori nu s-ar fi ales nimic de fostii lor elevi ajunsi astazi, unii dintre ei specialisti in domeniile lor de activitate. Insa problema se poate pune si invers. Cati dintre profesori ar face fata unei munci de cel putin 40 de ore pe saptamana la o firma privata ? Aud ?
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU