Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3566 > Eveniment Nr. 3566 de vineri, 16 aprilie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Pentru afacerea familiei Mocanu răspund alți zeci de funcționari


NOUA MATERNITATE, O CULPĂ COMUNĂ PENTRU UN OBIECTIV NEFUNCȚIONAL

articol de: (Doru Gheorghiade)
NOUA MATERNITATE, O CULPĂ COMUNĂ PENTRU UN OBIECTIV NEFUNCȚIONAL
 
Tunul pe bani publici a avut drept debut întocmirea caietului de sarcini pentru licitarea lucrărilor de construire, întocmit de Cătălin Botezatu, șeful Biroului Achiziții Publice din C.J., omul de încredere al lui Victor Mocanu

Din ce în ce mai multă lume observă că noua maternitate a cărei construire a început în mare grabă pe strada Victoriei, în mijlocul unui cartier de case,  este o nouă afacere pe bani publici care va avea ca rezultat un obiectiv medical nefuncțional. Unitate pentru care s-au cheltuit deja o sută de miliarde de lei și se prevede a se cheltui alte peste trei sute de miliarde, doar de dragul ca Victor Mocanu să bifeze un obiectiv electoral, speculînd necesitatea acută a construirii unei noi maternități.

Botezatu reloaded

Primul pas cu iz penal al afacerii l-a făcut omniprezentul Cătălin Botezatu, șeful Biroului Achiziții Publice din Consiliul Județean, om pe care președintele Victor Mocanu îl folosește atunci cînd este nevoie de un caiet de sarcini dedicat firmelor prietene, așa cum s-a făcut și în scandalul deszăpezirilor, afacere ajunsă deja la D.N.A. Reamintim că în "dosarul deszăpezirilor", Poliția Buzău a găsit, după cum spun surse avizate, elemente de corupție, iar Victor Mocanu, Cătălin Botezatu și alți 17 funcționari din Consiliul Județean sînt cercetați în acest dosar.

Consilierii, părtași la nenorocire

Într-o situație de gravă complicitate se află și consilierii județeni care au votat inițierea unei investiții de peste patru sute de miliarde de lei într-o totală necunoștință de cauză, bazîndu-se exclusiv pe concluziile aparatului de specialitate al Consiliului Județean.

Teste pentru D.N.A. și Curtea de Conturi
Prezentăm, mai jos, pe puncte, o parte dintre elementele pe care D.N.A. și Curtea de Conturi pot deschide anchete-școală:

Caietul de sarcini este clar unul "cu dedicație", întrucît criteriul inclus de omul de casă al lui Victor Mocanu,  numitul Cătălin Botezatu, șeful Biroului Achiziții Publice și autor al documentului, anume acela că participantul să fi construit o unitate medicală, este clar dovada unei acțiuni cu aspect penal.

Circuitul medical al pseudomaternității, practic, nu există. Din punct de vedere al actului medical în sine, această lucrare este un mare pericol inclusiv pentru sănătatea pacientelor, căci activitatea de obste­trică-ginecologie va continua să se desfășoare în actuala locație din B-dul Gării, în timp ce nașterea se va face în noua locație care nu va fi o maternitate propriu-zisă, ci o așa numită casă de nașteri.

I.S.P.E., firma care a realizat proiectul, este o societate privată, fără nici o experiență în domeniul proiectării de unități medicale. Societatea respectivă a proiectat aducțiuni de apă, rețele de termoficare și ceva poduri. Or, între o aducțiune de apă și o maternitate este o mare diferență.

În aceste condiții, Curtea de Conturi și D.N.A. ar trebui să se implice și să verifice modul în care a demarat această lucrare
 1. De ce s-au început lucrările de construire fără a avea sursele de finanțare pentru definitivarea proiectului?
 2. De ce s-au cheltuit deja 100 de miliarde de lei vechi pînă să se spună că pentru reducerea termenului de dare în folosință e necesar un împrumut de 10 milioane de euro?
 3. De ce este necesară contractarea unei firme de consultanță bancară, care să ajute la încheierea împrumutului bancar, cîtă vreme consilierii județeni au oferit gratuit această consultanță?
 4. De ce consilierii județeni n-au primit pînă acum nici un document care să ateste că noua Maternitate va avea parte și de implementarea unui proiect cu finanțare europeană, deși conducerea C.J. a spus oficial că proiectul are finanțare de la U.E.?
 5. De ce s-au început lucrările fără a avea la bază un referendum serios și fără un studiu de fezabilitate făcut de personalități medicale de anvergură națională?
 6. De ce nu se respectă standardele europene, care interzic construirea unor mari unități medicale în centrul orașelor? 
 7. De ce au început lucrările de construire fără autorizație de demolare și autorizație de construire care au fost obținute ulterior?
 8. De ce Primăria și primarul Boșcodeală au eliberat auto­rizație de construire pentru un asemenea proiect care încalcă normele europene și nu are la bază un studiu de oportunitate?
 9. De ce se introduce suta de miliarde de lei cheltuită, în împrumutul care ar trebui contractat de 10 milioane de euro, dacă banii s-au dat deja?
 10. Cum și-a permis Cătălin Botezatu, șeful Biroului Achizi­ții din C.J. să impună o condiție abe­rantă de participare la licitația pentru construire și anume aceea că socie­tatea cîștigătoare să mai fi executat o unitate medicală de acest tip, știut fiind că doar Integral S.A. poate întruni acest criteriu? Nu este acest caiet de sarcini unul clasic "cu dedicație"?
 11. Își asumă medicii Neacșu și Doboș răspunderea pentru faptul că numele lor sînt folosite ca stînd la baza proiectului de construire a Maternității din strada Victoriei?
 12. Cine își asumă răspunderea, pentru că viața riveranilor se va transforma într-un calvar, odată cu darea în folosință a obiectivului și zgomotul salvărilor și babilonia specifică unei astfel de unități medicale îi va stresa continuu?

 

COMENTARII

Carmen:
Si ce propuneti?
Eu cred ca in spatele oricarei lucrari sta cineva care are de castigat din respectiva lucrare. Nu stiu de ce ar fi altfel in cazul acesta. Poate dvs aveti impresia ca este o exceptie de la regula. Eu cred ca exceptie ar fi daca nu ar fi asa. :)

Lasand asta la o parte, nu pot sa spun decat ca aceasta maternitate este binevenita din punctul meu de vedere. Am 30 de ani si poate cand voi face un copil, voi alege sa il nasc in Buzau, nu sa ma duc in alta localitate de teama sa nu se imbolnaveasca.

Si sa ne intoarcem la intrebarea mea initiala. Ce propuneti acum? Constructia a inceput deja si este intr-un stadiu destul de avansat. Chiar trec zilnic prin zona si nu pot decat sa laud firma care construieste acolo. Ar fi bine ca toate proiectele sa fie date unor firme de genul acesta. Dar asa suntem noi romanii ca natie. Nu putem sa laudam un lucru bun, trebuie sa vedem cine ce are de castigat. Dupa parerea mea, de castigat vom avea in cele din urma noi, buzoienii, pentru ca macar ne vom alege cu ceva si banii nu se vor risipi in vant, cum se intampla cu multi altii.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU