Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3485 > Eveniment Nr. 3485 de luni, 11 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Refractari la vaccin


"Isteria" A/H1N1 ocolește Buzăul

Medicii spun că buzoienii nu se îngrămădesc să se imunizeze, în timp ce pacienții spun că n-au găsit vaccinul în cabinete

În vreme ce locuitorii altor județe au luat cu asalt spitalele pentru a se vaccina împotriva gripei noi, la Buzău "isteria" n-a izbucnit încă. Asta, pentru că, spun autoritățile din do­me­niu, medicii de familie nu au fost la cabinete în weekend, astfel că pacienții s-au putut vaccina doar la Spitalul Județean, dar nici acolo n-a fost prea aglomerat.   Pe de altă parte, explozia de noi cazuri de gripă A/H1N1 din ultima vreme a determinat autoritățile sani­tare să decidă luarea unor măsuri drastice de prevenire a răspîndirii virusului.

Măsuri noi

La sfîrșitul săptămînii trecute, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău au primit noi ordine de la Ministerul Sănătății în acest sens. Astfel, în ceea ce privește ­șco­lile, dacă un elev este confirmat cu gripă nouă, se suspendă cursurile clasei respective pentru 48 de ore, timp în care se rea­lizează dezinfecția sălii. În plus, dacă mai mult de zece la sută dintre elevi lipsesc de la cursuri, se suspendă cursurile școlii pentru aceeași perioadă. Pînă în prezent, la Buzău 147 de persoane au fost confirmate cu gripă nouă. În perioada următoare va fi intensificată acțiunea de vaccinare a buzoienilor, astfel încît să se ajungă la imunizarea aproape în totalitate a principalelor grupe de risc. Medicii le transmit buzoienilor să accepte imunizarea pentru a fi siguri că nu vor cădea victime virusului pandemic. Apelul vine în condițiile în care pînă în prezent numărul celor care s-au vaccinat este extrem de mic în comparație cu alte județe.

Încă cinci mii de doze

Medicii buzoieni consideră că multe persoane au refuzat vaccinul, ținînd cont de toate speculațiile din ultima vreme potrivit cărora, acesta ar conține o cantitate ridicată de mercur. Specialiștii dau însă asigurări că vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este cît se poate de sigur. Direcția de Sănătate ­Pu­blică Buzău a primit de la Ministerul Sănătății 18650 de doze de vaccin antigripal, iar în zilele următoare ar mai putea primi încă 5 000 de doze. Pînă în prezent, s-au vaccinat 3137 de persoane, din care: 975 cadre medicale, din care 364 personal medical din Spitalul Județean Buzău, 742 elevi cu vîrste de peste 16 ani și de la scolile postliceale, 152 persoane angajate în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, precum și 1268 de bolnavi cronici. Medicul Venera Acsinte, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică, spune că vaccinul este singura cale prin care ne putem apăra de virusul pandemic. "Populația este destul de reticentă în ceea ce privește vaccinarea, date fiind speculațiile apărute în ultima vreme. Totuși, dăm asigurări că vaccinul este sigur și că nu vor apărea ­pro­bleme", ne-a spus dr. Acsinte.

Doze puține în cabinetele medicilor de familie

În timp ce buzoienii sînt sfătuiți să se vaccineze împotriva gripei noi, sînt cabinete care au epuizat dozele alocate de Direcția de Sănătate Pu­blică. O buzoiancă a acuzat faptul că vineri a mers la medicul de familie pentru a fi vaccinată împotriva virusului pandemic. Numai că, susține aceasta, medicul i-a transmis să revină săptămîna viitoare, întrucît deocamdată nu are disponibilă nici o doză. De partea cealaltă, medicul Bogdan Drăgănescu a declarat că nu este vorba despre un refuz, ci această situație se înregistrează din cauza numărului mic de doze de vaccin pe care le-a primit. Medicul susține că i-au fost alocate 50 de doze de către Direcția de Sănătate Publică, mult prea puține față de numărul de pacienți pe care îi are în grijă. În plus, prioritate la momentul primirii acestor doze au avut bolnavii cronici.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU