Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3484 > Eveniment Nr. 3484 de sambata, 9 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Vă invităm să cugetați


Ce cîștigăm și ce pierdem din taxa anti-fast Food

E gîndită drept a fi similară cu taxa pe viciu

articol de: (T.T.)
Proiectul de lege prin care se introduce noua taxă pe produsele alimentare de tip "fast-food", similară "taxei de viciu" pentru băuturile alcoolice și țigări, a fost lansat spre dezbatere publică zilele acestea. În perioada următoare vor avea loc întîlniri între reprezentanți ai Ministerului Sănătății și pro­ducătorii și distribuitorii de dulciuri, pizza, produse de cofetărie, băuturi acidulate, în vederea stabilirii măsurilor care se vor lua. Cei mai sus enumerați, deocamdată, așteaptă proiectul de act normativ pentru a putea veni cu observații.  Ministrul Sănătății, după părerea președintelui Roma­limenta, Sorin Minea, a propus această lege, pentru că "are nevoie de bani".

În S.U.A. legea nu există

O astfel de taxă este percepută, într-adevăr, și în unele țări din Uniunea Europeană, țări ca Marea Britanie, Franța sau Germania, dar în Statele Unite ale Americii, unde sînt înregistrați cei mai mulți supraponderali, această taxă nu există.  Specialiștii nutriționiști afirmă că mîncarea de tip fast-food creează o dependență la fel de puternică precum cea dată de heroină. Din cauza consumului excesiv de mîncare nesănătoasă, pot apărea tot felul de complicații medicale și boli ce trebuie tratate din fondurile sistemului de sănătate. În Buzău sînt astfel de societăți, care produc și comercializează produse de tip fast-food, dar la fel ca cei din patronatul industriei alimentare, proprietarii sau directorii de la centru, în cazul companiilor multinaționale, așteaptă și ei, la rîndul lor, acest proiect de act normativ pentru a lua o poziție.

Scumpirea aduce șomaj

E normal ca cei care se ocupă cu "hrănirea" populației cu astfel de alimente sau băuturi carbogazoase să fie total împotriva aplicării acestei taxe, pentru că implicit, pe lîngă costul de producție, această taxă nu face decît să mărească prețul cu care vor fi comercializate, acest preț implicînd la rîndul lui, vînzări mai mici sau adaosuri comerciale mai puțin piperate. Ori, pentru crearea spațiilor de vînzare a acestor produse, au fost făcute investiții enorme, nu numai la nivel local, ci și la cel național, prin construirea de clădiri sau reabilitarea unora mai vechi, parcări, spații de joacă pentru copii, etc. Tot cu introducerea acestei taxe, există și posibilitatea disponibilizării unui număr mare de angajați ai acestor societăți, disponibilizare impusă de lipsa clienților, ce nu mai dispun de bani pentru satisfacerea poftelor fast-food-iene. Așa că, din punct de vedere medical, această taxă este bine venită, dar din punct de vedere social, s-ar putea ca rîndurile șomerilor să se îngroașe cu o altă categorie profesională, cea a lucrătorilor fast-food, cofetarilor, producătorilor de băuturi acidulate. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU