Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2341 > Eveniment Nr. 2341 de miercuri, 29 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Microbuziștii, vampirii șoselelor

articol de: Titi Petre
Microbuziștii, vampirii șoselelor
 

De cîțiva ani șoferii de maxi-taxi, împinși din spate de către patronii lor, fac legea pe șoselele județului. Nu se știe de programe de transport, de reguli elementare de circulație și mai ales de prevenire a evenimentelor rutiere, de numărul de persoane înscris în certificatul de înmatriculare, de viteză, odihnă, salubrizare ori verificare tehnică. Microbuziștii știu doar să adune saci de bani cu care patronii fac și desfac descîntecele economiei haotice în care se tîrăște întreaga suflare românească.

Programul de transport întreține haosul pe șosele
Programul de transport persoane pentru servicii regulate aferent județului Buzău a fost făcut parcă numai pentru a nu fi respectat. Astfel, și la o sumară lecturare a programului, orice novice poate observa detaliile care dau naștere la nemulțumiri din partea călătorilor și a micilor transportatori. Mai concret, în mod arbitrar au fost introduse trasee numai pentru a se satisface interesele anumitor firme. Reporterii Șansa au urmărit îndeaproape anumite segmente de transport călători de pe raza județului Buzău, iar constatările nu fac altceva decît să confirme cum se face legea în județ și de către cine.  Conform programului de transport, din autogara de la Piața Săracă la aceeași oră pleacă microbuze spre Glodeanu Sărat și Gherăseni, mare parte din traseu și cea mai bănoasă fiind comun. Adică porțiunea dintre Buzău și Costești. În mod normal, cursa de Gherăseni trebuie să facă un ocol pe la Hanul lui Țintă, astfel încît să existe un anumit timp între autovehicule pentru a se elimina o concurență neloială. Numai că microbuzele nu trec niciodată pe la Hanul lui Țintă și merg pe traseul direct. Pînă la ieșirea spre Podul Drăgaica microbuzele de Gherăseni au și trecut în fața celorlalte autovehicule care rulează corect pe traseele lor. Nu mai punem la socoteală faptul că blocarea în trafic a celorlalte mașini din alte trasee este o chestiune la ordinea zilei de care factorii îndrituiți nu țin cont. De regulă, blocarea se face pe strada 1 Decembrie, în zona unde a funcționat Vama Buzău. Și atunci nu trebuie să ne mai mirăm de ce mor oamenii din microbuze.

Traseele groazei
Traseul care curge spre Gherăseni nu este singurul în care tot ceea ce înseamnă lege se calcă între roțile microbuzelor. Cam aceleași aspecte se întîlnesc zilnic pe traseele care rulează pe Valea Slănicului, dar și pe cele dinspre Săgeata. Cele mai liniștite curse sînt cele care merg pe Valea Buzăului spre Nehoiu. Probabil faptul că patronii firmelor de transport au fost scuturați de către polițiști a condus la liniștirea șoferilor. Sperăm să nu fie liniștea dinaintea furtunii.

Autoritatea Rutieră Română este neputincioasă
Inginerul Vasile Olariu, șeful buzoian de la Autoritatea Rutieră Română, ne-a confirmat că are cunoștință de faptul că microbuzele de Gherăseni nu trec pe la Hanul lui Țintă, dar și de faptul că anumiți patroni fac ce vor pe traseele de transport persoane din județul nostru. "Au relații peste tot, la Finanțe, la Poliție, dar și în alte structuri. Ei află cînd merg eu în traseu și fac ce pot ca atunci să se înscrie în programul de transport. În rest, au legea lor cu susținere inclusiv în Capitală. În joc sînt saci cu bani", spune cu amărăciune inginerul Olariu.
Dacă polițiștii Biroului Anticorupție se încumetă să declanșeze o anchetă legată de transportatorii din județul nostru, cu siguranță ar avea de lucru mult timp și ar scoate la iveală dosare extrem de interesante și voluminoase. Provocarea există.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU