Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3467 > Eveniment Nr. 3467 de marti, 15 decembrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Normele mondiale de mediu și efectele asupra buzunarului buzoianului


Becule ecologic, scump mai ești!

Cetățenii nu prea se înghesuie să-l cumpere

articol de: (T.T.)
Buzoienii nu prea se înghesuie să-și cumpere becuri economice, dar cu toate astea părerile sînt împărțite. Pe de o parte, sînt voci care spun că aceste becuri fluorescente fac economie în timp, dar sînt foarte scumpe la achiziționare, că merg numai cu anumite întrerupătoare și dau o lumină gălbuie care obosește ochiul. Alții zic că, investești bani mai mulți la început în astfel de becuri, dar îți scoți pîrleala în timp. Și aceste becuri fluorescente, spre deosebire de cele incandescente, nu dau căldură decît foarte puțin.

Producătorii spun că treaba e rentabilă

Cei de la Philips, inventatorii becului fluorescent , au făcut un calcul demonstrativ și au arătat că un bec economic costă, în medie, 10 lei și ține 6000 de ore. Un bec incandescent costă 2 lei și ține doar 1000 de ore.Deci prețul este aproximativ egal. Dar la consumul de energie, lucrurile stau altfel: un bec economic de 20w, care dă lumină cît unul vechi de 100 w, consumă în 6000 de ore energie în valoare de 36 de lei, spre deosebire de cele incandescente, care în același timp, consumă curent de 180 de lei. Dar noi trebuie să ne gîndim că sînt persoane care nu-și pot permite să achiziționeze aceste becuri scumpe, chiar dacă în timp acestea fac economie.

Nu toată lumea își permite investiția

Un bec economic de 100w, folosit pentru iluminarea în curte, costă aproximativ 50 de lei. De unde să aibă bătrînica, ce a muncit o viață la colectiv și care are o pensie de 120 de lei, bani să-și cumpere un astfel de bec? Și dacă, din cauza defecțiunilor de pe rețea sau din dulie, acesta se arde la cîteva zile după ce a fost montat? Nu cumva banii s-au dus pe apa sîmbetei?

Ce vom face cu energia economisită?

Alt aspect, pe care îl semnalează unele persoane cu care am stat de vorbă, este acela că energia electrică ce nu va mai fi consumată nu poate fi stocată mult timp, iar dacă este într-un final stocată, această depozitare provizorie costă enorm de mulți bani. Și mai e un aspect în afacerea asta. În proporție de 99%, becurile economice de pe piață sînt de proveniență străină, ceea ce ne face să ne ducem cu gîndul că cineva s-ar putea să aibă interes financiar să introducă obligativitatea folosirii becurilor economice. Făcînd un sondaj prin magazinele ce comercia­lizează becuri, am aflat că nu prea se înghesuie cetățeanul la becuri economice, fiindu-i mai lesne să dea doi lei pe unul obișnuit, decît 16 lei pe unul economic.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU