Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2339 > Eveniment Nr. 2339 de luni, 27 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Sugarii, condamnați la foame de criza laptelui praf

În municipiul Buzău, laptele praf nu s-a mai distribuit din luna ianuarie

articol de: Corina RĂCHIȚEANU

Fondurile alocate s-au redus mai mult de jumătate
Sărăcia și stresul determină diminuarea laptelui matern

Unde-i lege, nu-i tocmeală
Legea 321/2001 prevede că se acordă lapte praf gratuit, formula pentru sugari, copiilor cu vîrste cuprinse între 0 și 12 luni care nu beneficiază de lapte matern. Distribuirea laptelui praf se realizează prin consiliul local al municipiului Buzău. Pentru început, trebuie să se facă înscrierea copilului pe lista unui medic de familie; dacă părinții nu sînt plătitori de CAS, asistența medicală a copilului de pînă la 2 ani este gratuită, deci și în această situație copiii pot fi înscriși pe listele medicilor de familie.

Listele trec pe la primar
Medicii de familie trimit Direcției de Sănătate Publică listele cuprinzînd copiii de pînă la 12 luni care nu beneficiază de lapte matern și pe care îi au în evidență. Eliberarea laptelui praf este un atribut al primarului, iar distribuirea se face de către Direcția de Asistență Socială Buzău, după ce în prealabil medicii de familie întocmesc listele cu rețete, iar lunar se face o monitorizare a rețetelor de lapte praf.

Sumele alocate s-au redus 60 la sută
În viitorul apropiat, acordarea laptelui praf în județul nostru se va face pe criterii mai stricte din cauza faptului că s-au înregistrat și cazuri cînd distribuirea s-a făcut și către persoane care nu aveau nevoie imperioasă de el, în sensul că femeile respective își puteau alăpta copiii, dar s-au gîndit că ceva lapte praf nu le-ar strica. Astfel, numărul sugarilor înscriși în program se va înjumătăți, deoarece Ministerul Sănătății nu mai vrea să își irosească resursele în protecția socială. Dacă în 2005, la nivel național, suma alocată laptelui praf a fost de 400 miliarde, pentru anul acesta s-a impus un buget de numai 180 de miliarde. În același timp, întîrzierea licitației naționale va face ca lipsa laptelui praf să se prelungească pînă în aprilie. Cu toate acestea, medicul Celine Toader, directorul Direcției de Sănătate Publică, anunță că, în perioada imediat următoare, se va aloca o sumă de peste 800 milioane lei vechi, preconizîndu-se că va fi suficientă pentru achiziționarea cantității de lapte praf necesară.

Criza laptelui accentuează sărăcia
Criza de lapte praf a luat amploare și în alte județe, ajungîndu-se la situația în care 70 la sută dintre mamele cu copii mici să aibă nevoie de el. Deși nu ar trebui încurajată înlocuirea laptelui matern cu laptele praf din cauza proprietăților diferite pe care le au, tot mai mulți medici de familie prescriu lapte praf acolo unde nu este nevoie. Astfel, sugarii ajung să nu mai accepte laptele matern pentru că nu este la fel de dulce cum este cel praf. Pentru mame este mult mai comod să prepare laptele la biberon, pentru că alăptatul la sîn implică un efort atît din partea ei, cît și a copilului. De multe ori, factori precum sărăcia, oboseala și vîrsta înaintată a mamelor duc la dispariția laptelui matern, ceea ce nu este tocmai benefic pentru sugar.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU