Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2331 > Eveniment Nr. 2331 de vineri, 17 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Legiștii au dat verdictul:


Miresele minore erau fete mari

Ceea ce era permis marilor case imperiale este interzis romilor

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Miresele minore erau fete mari
 

Disputele cauzate de cununiile care au avut loc în comuna Rîmnicelu par să nu mai ia sfîrșit. În urmă cu o lună, primarul acestei comune, Lucian Chiru, a oficiat nouă astfel de căsătorii, lucru care a determinat conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să inițieze o anchetă împreună cu poliția. Astfel de căsătorii au mai avut loc și mai înainte, dar faptul că într-o singură zi s-a înregistrat un număr atît de mare a pus pe jar cele două instituții. Privită din afară, situația pare inacceptabilă, mai ales că fetele sînt minore și că se atentează la copilăria lor prin obligația de a se mărita la cererea părinților. Aceste căsătorii se fac nu numai de dragul de a respecta tradiția, ci mai ales pentru ca părinții fetelor să își îmbunătățească starea materială, în urma negocierilor care au loc, iar sumele care le intră în buzunar nu sînt deloc de neglijat.

Soacrele le-au păzit bine
Țigăncușele care s-au măritat au vîrste cuprinse între 9 și 11 ani și, deși membrii familiilor lor au declarat că fetele dorm în pat cu soacrele, asistenții sociali nu au fost atît de convinși. Familiile susțin că totul nu este decît un ritual și că pînă la momentul în care fetele se vor comporta ca niște adevărate soții vor mai trece cîțiva ani. Este cunoscut faptul că, în rîndul romilor, foarte rar se întîlnesc fete care să nu fie virgine pînă la vîrsta de 16-17 ani, cînd are loc căsătoria propriu-zisă. Pentru definitivarea situației, Lucică Nicolae, șeful Poliției Rîmnicu- Sărat, a cerut o expertiză medico-legală pe care susține că nu a primit-o pînă la momentul actual, ceea ce contravine situației reale. Se pare că "miresele" au fost aduse pe rînd la Institutul de Medicină Legală din Buzău și supuse examenului ginecologic, din care a reieșit clar faptul că fetele nu întreținuseră raporturi sexuale.

Ancheta penală s-a împotmolit în situația confuză
Deși zvonul că s-ar fi inițiat o campanie de urmărire penală asupra familiilor de romi implicate se tot vehiculează de cîteva zile, șeful poliției rîmnicene nu poate continua ancheta tocmai din cauza acestei expertize care, în concepția lui, nu s-a efectuat și care, prin urmare, nu i-a fost adusă la cunoștință. Așadar, aplanarea conflictului va mai dura un timp, pînă cînd se va ajunge la un consens între poliția din Rîmnicu-Sărat și Institutul de Medicină Legală din Buzău. Pînă atunci, situația țigăncușelor care și-au pus pirostriile atît de devreme rămîne confuză.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU