Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3317 > Eveniment Nr. 3317 de luni, 22 iunie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Vizita la dentist devine un lux


Criza ne lasă fără dinți

Serviciile stomatologice nu sînt acoperite de stat, chiar dacă se numără printre drepturile asiguraților

articol de: C.R

Cetățenii nu mai au bani să vină la stomatolog. Numărul celor care apelează la cabinetele stomatologice, privatizate în proporție de sută la sută, s-a redus substanțial anul acesta față de 2008, iar cauza nu este decît este lipsa banilor. De decontare prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nici nu poate fi vorba. Bugetul pentru 2009 alocat serviciilor stomatologice este infim, motiv pentru care o parte dintre dentiști nu și-au mai înnoit contractele cu C.J.A.S. La momentul actual, 61 de stomatologi din județ se află în relații contractuale cu Casa de Sănătate, dar serviciile decontate de instituție totali­zează cîteva sute de lei.

Buget derizoriu
În acest an, bugetul stabilit pentru medicii stomatologi este destinat gratuității serviciilor din sfera profilaxiei, adică consultații, aplicare de pansamente calmante, aplicare de cofraje sau pulpectomie cu obturație de canal. Anul trecut, erau gratuite trei consultații pentru un pacient pe an, dar anul acesta, numărul consultațiilor a fost redus drastic la unul. Bugetul alocat ajunge doar pînă în trimestrul patru al acestui an, cînd cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate speră să mai primească o suplimentare salvatoare. În condițiile în care un simplu pansament calmant la unele cabinete costă 40 de lei, contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se dovedește a fi o alegere proastă. Asta în condițiile în care nu se decontează decît urgențele și tratamentele aplicate copiilor și pensionarilor. Pe de altă parte, prețul serviciilor stomatologice continuă să crească.  O intervenție mai complexă de albire a dinților poate ajunge și la 120 de euro.


Nici "Urgențe" n-avem
În aceste condiții, nu este de mirare de ce numărul pacienților se află în scădere. Ca și în anii anteriori, dentiștii se așteaptă la un val de pacienți în lunile iulie-august, cînd mulți buzoieni plecați în străinătate se întorc acasă, unde prețurile sînt, totuși, mai mici. Între timp, înființarea unui cabinet stomatologic care să asigure urgențele bate pasul pe loc. Vechea conducere a Direcției de Sănătate Publică a promis că se vor face toate eforturile pentru ca un astfel de cabinet să funcționeze în Spitalul Județean. Conducerea s-a schimbat însă, fără ca planul să se concretizeze în vreun fel.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU