Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2320 > Eveniment Nr. 2320 de sambata, 4 martie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Strigătele executaților au fost auzite la Garda de Mediu

Cetățenii din Unirii Nord mai au o săptămînă de gazare

articol de: Laurențiu MARINOV
Strigătele executaților au fost auzite la Garda de Mediu
 

Autogara de lîngă magazinul XXL ar putea fi închisă de săptămîna viitoare. Măsura va fi luată de comisarii Gărzii de Mediu dacă societatea care administrează respectiva autogară va continua să ignore condițiile impuse pentru a putea funcționa legal. Cetățenii care locuiesc în zonă, exasperați de fumul pe care sînt nevoiți să îl inhaleze în permanență și de zgomotul produs de autobuze, s-au plîns la Garda de Mediu.

Aviz încîlcit
În urma acestor sesizări comisarii de mediu au făcut mai multe controale la autogara cu pricina. La fața locului aceștia au constatat în primul rînd că nu sînt respectate condițiile impuse prin notificarea Agenției de Mediu. Mai exact, pentru a avea dreptul să funcționeze autogara ar fi trebuit să fie folosită numai ca punct de plecare și sosire a autovehiculelor, cu un drept de staționare de maxim 15 minute. În același timp, potrivit aceleiași notificări, în autogară este interzisă staționarea a mai mult de 5 mijloace de transport. La primul control efectuat în luna decembrie a anului trecut situația nu se prezenta nici pe departe așa cum ar fi trebuit. Mașinile erau parcate și nu staționate, iar în privința numărului, acesta era cu mult mai mare decît cel permis. În consecință, reprezentanții Gărzii de Mediu au aplicat societății "Voicilă Magazin Mixt " SRL ce are în administrare autogara o amendă contravențională de 65 milioane de lei și au impus efectuarea unei analize a emisiilor de noxe și a nivelului de zgomot.

Surprinzător, buletinul de analiză este bun
În scurt timp societatea s-a conformat, însă numai parțial. A prezentat la Garda de Mediu buletinul de analiză solicitat, din care, surprinzător, rezulta că determinările sînt în limitele admise și că poluarea este ca și inexistentă, deși în realitate situația era cu totul alta. Considerîndu-se absolviți de orice vină, reprezentanții societății au continuat să polueze atît cu emanații de gaze, cît și fonic, spre disperarea cetățenilor din vecinătate. Ei au folosit în continuare autogara și pe post de parcare pentru autobuze și alte mijloace de transport, neținînd cont de limitarea numărului acestora.
Monitorizare în zona autogării
Văzînd că situația este departe de a fi îndreptată locuitorii din zonă au sesizat iar Garda de Mediu. Timp de o săptămînă reprezentanții instituției au monitorizat activitatea din autogară pînă ieri, cînd au hotărît să acționeze și au organizat un nou control. În momentul descinderii comisarilor de mediu, în autogară se aflau 14 mijloace de transport care își așteptau călătorii și nu 5 cît era permis. Motivul a fost suficient pentru ca SC "Voicilă Magazin Mixt" SRL să încaseze o nouă amendă. De data aceasta sancțiunea a fost usturătoare, contravenientul fiind obligat la plata unei amenzi de 300 de milioane de lei vechi.

Ultimatum de o săptămînă
Garda de Mediu i-a pus administratorului în vedere să intre în legalitate în termen de cel mult 7 zile, în caz contrar după termenul stabilit activitatea autogării va fi închisă. Conștient de data aceasta că nu este de glumă și că trebuie să își rezolve problema, administratorul s-a angajat să respecte condițiile din notificarea de la Agenția de Mediu în baza căreia are dreptul să funcționeze și să aducă la cunoștința operatorilor de transport găzduiți de autogară, faptul că nu vor mai avea voie să parcheze în incinta acesteia. Pe 11 martie comisarii Gărzii de Mediu se vor deplasa iar la fața locului să constate dacă locuitorii zonei au scăpat în sfîrșit de mirosul gazelor de eșapament și de zgomotul produs de motoarele mijloacelor de transport.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU