Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3220 > Eveniment Nr. 3220 de miercuri, 25 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Băncile nu mai dau credite pentru un sistem muribund


FALIMENTUL LOHN-ULUI INFLAMEAZĂ ȘOMAJUL

9.000 de persoane, majoritatea femei tinere, ar putea îngroșa numărul șomerilor

articol de: Roxana Bucur

Transformată într-un fel de locomotivă a exporturilor din ultimii 15 ani, industria textilă riscă să dispară din peisajul economic buzoian. Confruntați cu reducerea drastică a volumului comenzilor sosite din spațiul comunitar, lohn-iștii primesc acum o lovitură și din partea băncilor, care au început să refuze finanțarea producției dintr-un sector aflat în picaj continuu mai ales după ­ade­rarea la Uniunea Europeană.

Lipsă de lichidități
Primele semne ale declinului industriei confecțiilor în sistem lohn au început să apară încă din 2007, moment în care deschiderea pieței de profil a dus la transferarea parțială a contractelor de lohn către țări cu costuri mai mici la  utilități și forța de muncă. În plus, textiliștii se confruntă în prezent, ca majoritatea întreprinzătorilor de altfel, cu o lipsă acută de lichidități, găsindu-se în imposibilitatea de a obține credite de la bănci pentru a-și executa puținele comenzi care mai vin din străinătate și să livreze exporturile cerute. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău nu dispune de datele centra­lizate privind numărul de firme de acest gen care mai funcționează în prezent în județ. "Pot să vă spun, însă, că volumul producției exportate de firmele de lohn a început să scadă imediat după aderarea României la UE și cu siguranță va fi mai scăzut în condițiile restrîngerii creditării", explică Anca Damian, director al CCIA Buzău.


Mii de șomeri
După ce, ani de zile, mii de buzoience și-au "vîndut" manopera pe salarii infime, o eventuală dispariție a textiliștilor va genera inevitabil o explozie a ratei șomajului. Industria textilă devenise de altfel un excelent debușeu pentru forța de muncă, după ce în anii ’90 fabrici de profil ca Textila și Filatura și-au restrîns sever personalul ocupat. Astfel s-a ajuns ca în 2008 în branșă să fie încadrată o pondere de 15 la sută din totalul salariaților din județ, respectiv 9.000 de persoane, din care peste 85 de procente sînt femei cu vîrste pînă în 40 de ani, care ar putea îngroșa numărul șomerilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU