Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3212 > Eveniment Nr. 3212 de luni, 16 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Inedit în justiție


Prima firmă devenită inculpat

Modificările legislative au făcut posibilă tragerea la răspundere penală a societăților comerciale


Încurcăturile financiare ale unui tînăr patron i-au pus pe procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Buzău în situația inedită de a trimite în judecată pentru fapte penale o societate comercială. Atît patronul cît și firma pe care a condus-o au calitate de inculpați într-un proces penal ce se judecă la Tribunal.

Închisoare pentru patron, dizolvare pentru firmă

Conform rechizitoriului, administratorul este acuzat de folosirea creditului societății în interes personal, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală. Aceleași infracțiuni, mai puțin prima dintre ele, au fost reținute de procurori și în pri­vința firmei conduse de tînărul afacerist. Actul de inculpare a unei societăți comerciale privit de mulți ca un lucru neobișnuit este posibil ca urmare a modificării legislației. Pînă acum, pentru infracțiuni economice răspundeau administratorii ori, după caz, asociații firmelor, pedeapsa fiind în general concretizată în ani de închisoare. Acum însă se vede că și o persoană juridică poate fi trasă la răspundere penală, sancțiunea fiind în astfel de cazuri dizolvarea societății și aplicarea unor amenzi.

Lipsă totală de disponibil în cont

Administratorul firmei în cauză a fost cercetat de Parchet pentru că a înșelat nu mai puțin de 14 societăți comerciale de la care a achiziționat diverse cantități de marfă. Pentru plata produselor au fost emise în total 33 de file CEC și 37 bilete la ordin fără acoperire. Reprezentanții firmelor furnizoare, care de altfel au depus plîngeri, și-au dat seama că au fost înșelați în momentul în care au introdus în bancă spre decontare instrumentele de plată. Cei mai mulți au avut surpriza să constate că nu pot încasa nici un bănuț pentru că s-a
constatat "lipsa totală de disponibil în cont".

Încercări de salvare la cazino

Bărbatul a recunoscut în fața anchetatorilor că a avut relații comerciale cu toți cei care au făcut plîngere împotriva lui și a recunoscut chiar și paguba pe care le-a produs-o, estimată la peste 500.000 de lei. El a motivat că a ajuns să procedeze așa pentru că intrase în colaps financiar în urma unei afaceri eșuate. Nu a mai putut să suporte linia de credit deschisă la bancă și a crezut că își va găsi salvarea în jocurile de noroc.

După cum a declarat, cazinourile pe care începuse să le frecventeze nu au făcut decît să îi agraveze situația financiară. A pierdut la ruletă cîteva zeci de mii de euro și a ajuns să cumpere marfă doar ca să o vîndă la un preț mai mic și asta pentru a plăti CEC-urile care intrau la scadență.

E rîndul judecătorilor să se pronunțe

Era evident că soluția îl va duce la pierzanie, lucru care s-a și întîmplat în scurt timp. Partenerii de afaceri au început unul cîte unul să reclame că au fost țepuiți, iar cel care le servise documente de plată fără să aibă nici un șfanț în cont a intrat pe mîna Gărzii Financiare și a procurorilor. El a fost trimis recent în instanță unde va trebui să dea încă o dată socoteală pentru prejudiciul cauzat firmelor care l-au aprovizionat cu mărfuri. Interesant este faptul că procurorul care a întocmit rechizitoriul a considerat că și societatea comercială reprezentată de o persoană fără legătură cu întreaga poveste trebuie să fie trasă la răspundere penală, pentru să­vîrșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU