Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3195 > Eveniment Nr. 3195 de marti, 27 ianuarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Vremuri rele pentru orbi


Nevăzătorii, la bunul plac al șoferilor de autobuz

Unii dintre șoferii de pe autobuze sînt mai presus de lege!

articol de: (I.G.)

Am fi tentați să credem că unele facilități ale persoanelor cu handicap, în special cele ale nevăzătorilor sînt respectate cu strictețe, mai ales acum cînd drepturile lor sînt arhicunoscute. Dar nu este deloc așa! Multe din sesizările aproape săptămînal primite la redacție semnalează faptul că în perioada rece, atunci cînd e mai greu să se meargă pe jos, mulți dintre nevăzători călătoresc cu autobuzul fără să le fie respectate drepturile. În afara orarului de multe ori haotic de care se plîng cei în cauză, nevăzătorii se mai trezesc odată urcați în mijloacele de transport în comun că nu știu unde să coboare. Și asta, deoarece stațiile nu sînt anunțate acustic, așa cum prevede Legea 448/2006. Cele mai multe semnale de alarmă, trase prin intermediu presei, s-au lăsat doar cu concluzia că șoferii sînt cei care fac legile în autobuze!

Unde-i lege, e tocmeală?

Chiar dacă noile achiziții în materie de transport în comun din municipiu sînt din cele mai moderne, prevăzute cu mijloace de anunțare acustice și vizuale a stațiilor de pe traseu, se pare că încăpățînarea șoferilor este singura de care se izbește nerespectarea drepturilor persoanelor cu handicap.
"Principala problemă cu care ne confruntăm, este aceea a transportului intern, deoarece nu știm cînd să coborîm, stațiile nefiind anunțate prin mijloace sonore. Am semnalat acest lucru autorităților în domeniu și celor de la societate de transport, dar se pare că șoferii sînt cei care fac legea aici și nimeni nu ne poate ajuta", ne declară Mihail Bălașa, președintele Asociației Nevăzătorilor, filiala Buzău-Vrancea.

Drepturi doar pe hîrtie

Cu toate că Legea 448/2006, articolul 20 precizează clar: "autoritățile administrației publicelocale au obligația să iamăsuri specifice pentru a adapta mijloacele de transport publice la nevoile speciale ale persoanelor cu nevoi speciale", se pare că la nivel local nimeni nu poate să impună aceste norme șoferilor de autobuze.
Pe de o parte, responsabili din cadrul societății Transbus S.A. ne-au precizat că rezolvarea problemei este în mîinile conducătorilor de astfel de mijloace de transport, conducerea societății neavînd cum să le impună nimic în acest sens, iar pe de alta, unele probleme tehnice fac ca anunțarea sonoră a stațiilor să nu poate fi pusă în practică așa curînd.

Rămîne cum am stabilit...

Pînă cînd vom vedea respectate stipulările legale, privitoare la acest aspect și promisiunile responsabililor din primărie, implementate în practică, rămîne ca nevăzătorii să mai meargă cel puțin un anotimp bîjbîind și întrebînd în dreapta și în stînga unde trebuie să coboare. Și asta în Buzăul european!

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU