Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3191 > Eveniment Nr. 3191 de joi, 22 ianuarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Se golesc rafturile farmaciilor


Criza de medicamente, repetir după trei luni

Jeni Simache, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău, spune că deprecierea leului este principala cauză care a dus la instalarea unei noi crize a medicamentelor

articol de: (C.R.)
Criza de medicamente, repetir după trei luni
 

Bolnavii care au nevoie de medicamente au parte de un început de an nefast. De vină este o nouă criză a medicamentelor din import, cauzată de deprecierea leului din ultima perioadă în fața monedei europene. Chiar dacă euro crește în mod constant, distribuitorii de medicamente sînt obligați să facă achiziții la cursul vechi.

Medicamente cu bani din buzunar

Așa se face că unele tratamente nu se mai găsesc nici în depozite dar nici pe raftul unităților de profil din Buzău. Bolnavii sînt deseori puși în situația neplăcută ca atunci cînd vin cu rețetele să constate că stocurile au fost epuizate. Prin urmare, pacienții sînt trimiți din nou la medici pentru prescrierea altor medicamente. Cele mai mari probleme apar în cazul pacienților cu boli cronice, mai ales cei hipertensivi. Bolnavii respectivi sînt obligați să-și cumpere cu bani din buzunar medicamentele extrem de scumpe care îi țin în viață, urmînd ca ulterior Casa Județeană de Asigurări Sănătate să le deconteze sumele compensate. Totuși, farmaciștii cred că, odată cu trecerea la denumirea internațională a medicamentelor, crizele de acest gen vor putea fi evitate. Și asta deoarece pacienții vor putea primi înlocuitori fără a mai merge să schimbe rețetele. Farmaciile din județ s-au mai confruntat cu o criză asemănătoare și la sfîrșitul anului trecut. Atunci, Ministerul Sănătății a luat decizia ca medicii să prescrie
pacienților mai multe medicamente similare pe rețete astfel încît bolnavii să poată găsi în farmacii tratamentele de care aveau nevoie.

Leul e de vină!

Jeni Simache, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău, spune că deprecierea leului este principala cauză care a dus la instalarea unei noi crize a medicamentelor. "Ne confruntăm din nou cu o criză de medicamente. Distribuitorii au oprit livrarea de import către farmacii. Numai o parte dintre medicamente mai pot fi livrate din cauza diferenței de curs valutar. Medicamentele se achiziționează la un preț de 3,63 lei pe euro. Deocamdată, farmaciile mai au medicamente pe stoc, la fel cum au avut și data trecută, cînd am trecut prin criza anterioară, din octombrie. Avem stocuri și ne străduim să înlocuim medicamentele acolo unde se poate, cu acordul bolnavului și cu consimțămîntul medicului. O parte dintre medicamentele antihipertensive se plătesc pe loc de către distribuitori și noi sîntem obligați, la rîndul nostru, să le plătim pe loc. Sînt valori foarte mari, iar aceste medicamente se eliberează pe prescripție medicală", ne-a spus farmacist Jeni Simache.

Costuri ridicate de producție

Mai grav este că unele dintre medicamente nu se mai importă, iar altele, fabricate pînă acum în România, nu se mai produc din cauza raportului inechitabil cost producție cerere piață disponibilitate cheltuială pe produs. Pentru o bună perioadă de timp, a lipsit de pe piață medicamentul Sintrom, un anticoagulant destinat persoanelor care au un nivel de coagulare mic sau care au suferit operații de amputare.
Din produsele românești avea înlocuitor pe substanță activă produsul Trombostop, dar era la jumătatea concentrației și, evident, efectul nu era același. Sintrom este însă doar unul din zecile de medicamente care au lipsit și continuă să lipsească din rafturile farmaciilor și asta pentru că deprecierea leului și  costurile crescute de producție continuă să ridice probleme.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU