Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3183 > Eveniment Nr. 3183 de marti, 13 ianuarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Așa ne cere U.E.


Brînza, gustată cu privirea

Micii producători vor trebui să-și ambaleze produsul la fel ca marile ­concerne producătoare de lactate iar "verificarea" gustativă este interzisă

articol de: Iulian Gavriluta

Cu toate că au beneficiat de o derogare acum un an de zile, țăranii care își vînd laptele și brînza în piața special amenajată se văd din nou constrînși de unele măsuri impuse de U.E. care vor intra în vigoare de la 1 februarie a.c. Deopotrivă, brînzarii și clienții obișnuiți care frecventează piața sînt nemulțumiți atît pentru noile taxe ce trebuie să le plătească la D.S.V., cît și pentru faptul că produsele de brînză vor fi ambalate indivi­dual, dispărînd astfel posibilitatea gustării ei înainte de cumpărători.

Gata cu degustarea
Comercianții de brînzeturi, lapte și alte produse specifice își pot comercializa de la 1 februarie a.c. numai în anumite condiții strict delimitate atît de legislația europeană, cît și de Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor. Cu toate că unele reguli erau știute încă de anul trecut, țăranii din piață sînt nevoiți ca pînă la 1 februarie a.c. să-și ambaleze produsele expuse spre vînzare. De asemenea, ei sînt nevoiți să aibă documente necesare privind proveniența produselor de la animalele sănătoase, să prezinte dovada caracteristicilor nemodificate, organoleptice ale produselor respective și să ofere consumatorului date privind numele producătorului, data și denumirea produsului.

Aceleași condiții ca și marii procesatori
De la 1 februarie, A.N.S.V.S.A. promovează o serie de acte normative care pot afecta activitatea micilor producători. Mai exact, micii producători sînt obligați să res­pecte aceleași standarde de calitate ca și societățile mari. În același timp, un nou proiect de act normativ stipulează că micii producători care vînd lapte crud și brînzeturi trebuie să îndeplinească aceleași criterii de siguranță alimentară ca și marii procesatori. Milea Marijan, director al D.S.V.S.A. Buzău, precizează că toți comercianții trebuie, de la 1 februarie, să respecte noile ­re­guli: "Spațiile de vînzare trebuie înregistrate sanitar veterinar și să conțină dotări minime de asigurare a condițiilor igenice în funcție de produsul expus. De asemenea, persoanele care vînd la tarabă trebuie să poarte echipament adecvat lucrului și să respecte o igienă personală impecabilă."

Brînzarii protestează
Comercianții din piața de lactate sînt tot mai neliniștiți. Ei spun că dacă vor ambala toată marfa, clienții nu vor mai cumpăra de la ei, deoarece nu știu ce cumpără, neavînd voie să guste înainte produsul, ca pînă acum. Clienții acestora reclamă, la rîndul lor, faptul că vor fi nevoiți să cumpere produsele fără să știe ce cumpără de fapt, fiind obișnuiți să ceară după gust. Oamenii spun că brînza pe care vor fi nevoiți să o cumpere din magazine, în caz că unii comercianți nu pot îndeplini condițiile impuse și vor pleca de la tarabe, nu se compară sub nici o formă cu cea de la producători. Pentru cei care țin cu tot dinadinsul să pună pe masă produse naturale, trebuie să aibă răbdare, pentru a vedea ce schimbări reale va aduce luna ­fe­bruarie în piața de brînzeturi din municipiu.

 

COMENTARII

marian:
Ingrijorator fapt
Valul globalizarii vad ca matura totul in cale.Sunnt de acord ca trebuiesc respectate regulile de igiena,dar pe de alta parte nu se doreste decat distrugerea micilor producataori.Oare marii producatori nu folosesc milioane de E-uri care provoaca moartea?Am marturii de la persoane care spun ca tot ce vine din retur la procesatorii de carne este refolosit la alte produse dupa ce carnea chiar si cu mucegai este cosmetizata,condimentata si pusa in galanntare la vanzare.Si asta se inntampla la cei autorizati ATENTIE!Chiar trebuie distrusi toci micii producatori?Suntem de rasul Europei.Asta e ne meritam soarta pentru ca suntem lasi nu suntem uniti.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU