Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3183 > Eveniment Nr. 3183 de marti, 13 ianuarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Trăim în plină apocalipsă


80% dintre fîntîni sînt otrăvite

Apa cu nitriți a mai omorît un copil la Căldărăști

articol de: Corina Rachiteanu
80% dintre fîntîni sînt otrăvite
 

Fîntînile din județul Buzău sînt adevărate bombe pentru sănătatea oamenilor. Concentrația de nitriți este peste limita admisă în peste 80 la sută din fîntînile din județ. În mod normal, peste jumătate dintre acestea ar trebui închise, deoarece pun în pericol viața copiilor din acele zone. Apa plină de nitriți și alte substanțe dăunătoare continuă să facă victime printre nou-născuți. Ultimul copil otrăvit de apa infestată a murit săptămîna trecută la Căldărăști, orașul Pogoanele. Micuțul de numai cinci săptămîni, care se afla în plasament de urgență la un asistent maternal, a murit joia trecută, fără să fi prezentat vreun simptom vizibil de boală. Tragedia s-a produs la miezul nopții, cînd micuțul a început să plîngă, iar odată ajuns la fața locului, personalul de la Ambulanță nu a putut decît să constate decesul copilului. Reprezentanții Autorității de Sănătate spun că au încercat, în mai multe rînduri, să avertizeze populația că apa din fîntîni poate fi pe­-riculoasă, dar campania de informare a fost slab susținută.

Apa, periculoasă pentru copii
Potrivit unor statistici recent întocmite de Autoritatea de Sănătate Publică, peste 80 la sută din fîntînile din județ au apă cu nitriți și alte substanțe periculoase, care trebuie folosită cu mare atenție, mai ales în cazul copiilor cu vîrste între 0 - 1 an. Medicii spun că în urma analizelor efectuate la apa din fîntîni, cea mai afectată zonă este partea de sud a județului, unde agricultura a fost chimizată în exces. Așa se face că substanțele utilizate au afectat calitatea apei, care, între timp, a devenit nepotabilă pentru bebeluși. Medicii pediatri avertizează populația asupra consumului de apă din fîntîni care, din cauza ploilor și inundațiilor din anii trecuți, reprezintă un real pericol mai ales pentru sugari. Trebuie evitată prepararea laptelui praf cu apa din fîntîni. Primele simptome care indică into­xicația cu nitriți le reprezintă albăstrirea tegumentelor. Nedepistate la timp, intoxicațiile cu nitriți și nitrați pot duce la insuficiență respiratorie și circulatorie a sugarilor, producînd chiar decesul.

Localnicii își riscă viața
Zona din care provine copilul, orașul Pogoanele, ca mai toate loca­litățile din sudul județului, înre­gistrează un procent foarte ridicat de nitriți în apa potabilă. Contaminarea vine de la îngrășămintele chimice administrate cu dărnicie pe sol în timpul promovării agriculturii intensive. Pătrunși în pînza freatică, aceștia constituie un ingredient nelipsit din meniul zilnic. Localnicii s-au obișnuit din tată-n fiu cu otrava, dar se pare că nou născuții nu suportă atît de bine aceste "stimulente" locale. În lipsa unei alternative, sătenii ignoră avertizările inspectorilor sanitari și continuă să folosească apa, riscîndu-și sănătatea și chiar viața.

Apă infestată din cauza dejecțiilor și chimicalelor
Numărul mare de intoxicații cu nitriți este explicat de medici prin faptul că pînza freatică este impregnată cu substanțe toxice de la latrine și de la terenurile stropite cu îngrășăminte chimice. Mai mult, în zonele afectate de inundații, concentrația germenilor în apa fîntînilor este de zece ori mai mare decît limita admisă. "Populația din zonele afectate de inundații este sfătuită în continuare să nu consume apă din fîntîni. Părinții trebuie să știe că nu trebuie să dea sugarilor apă din fîntînile neverificate chimic si bacteriologic. Aceștia trebuie să folosească fie apă minerală, fie apă plată. Chiar dacă vor să fiarbă apa provenită din fîntîni, nitrații și nitriții nu sînt distruși, ci dimpotrivă, concentrația acestora crește. Dacă nu se intervine la timp și copiii nu sînt internati, se poate ajunge chiar la decesul sugarilor. Semnul dominant al bolii este cianozarea generalizată a tegumentelor, după care pot apărea insuficiența respiratorie, starea copilului agravîndu-se. La primele semne de boală, copiii trebuie aduși de urgență la spital", ne-a spus medicul Celine Toader, directorul Autorității de Sănătate Publică. Dr. Toader a mai precizat că dacă părinții nu au posibilitatea să dea sugarilor apă plată, atunci apa de consum trebuie să provină dintr-o fîntînă unde s-au făcut analizele chimice si bacteriologice, care este în limitele potabilității. În general, în mediul rural se folosește apă din surse neverificate. 

 

COMENTARII

marian:
Manipulare
Apa plata pe care dam o caruta de bani este mult mai toxica decat apa din fantani!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU