Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3166 > Eveniment Nr. 3166 de marti, 16 decembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18
Țara, o miză pierdută la poker

de Radu Tudor
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Încă o iarnă de coșmar pentru persoanele cu handicap


Frig, asteptare și bătaie de joc

Transportul în comun dă din nou bătăi de cap persoanelor cu handicap

articol de: Iulian Gavriluta

Cu toate ecourile și semnalele de alarmă trase de presă, în continuare este debandadă cu privire la respectarea orarelor mijloacelor de transport în comun. Persoanele cu handicap sînt nevoite să bîjbîie cu bastonul printre șanțurile lăsate deschise și să aștepte la nesfîrșit un autobuz din sistemul local de transport în comun. Dacă ne uităm și la vremea de afară, tabloul deplorabil despre cum sînt respectate drepturile persoanelor cu diza­bilități este complet.
Cu toate că municipalitatea a achiziționat autobuze noi, adaptate nevoilor speciale reclamate de categoria persoanelor cu dizabilități, acestea nu-s de un real folos, din cauza indolenței șoferilor care nu respectă sub nici un motiv orarele de mers de pe trasee. Chiar dacă, după cum spun responsabili din cadrul administrației societății de transport în comun, șoferilor li s-a atras atenția asupra respectării orarului de pe traseu și anunțarea stațiilor prin voce, lucrurile au rămas așa cum au fost și înainte. În țările civilizate, drepturile persoanelor cu dizabilități sînt respectate cu sfințenie, la noi, însă, nemulțumirile nevăzătorilor nu mai mișcă pe nimeni, cu toate că, potrivit Legii 448/2006, articolul 20: "autoritățile administrației publice locale au obligația să ia măsuri specifice pentru a adapta mijloacele de transport publice la nevoile speciale ale persoanelor cu nevoi speciale."

Nemulțumiri, nemulțumiri

Mihail Bălașa, președintele Asociației Nevăzătorilor, filiala Buzău-Vrancea, spune că printre nemulțumirile nevăzătorilor se înscrie și faptul că mijloacele de transport în comun nu numai că nu anunță stațiile, așa cum prevede legea, dar și întîrzie, creînd astfel probleme: "A venit iarna și cu săpăturile de pe trotuare, din stațiile de autobuz și cu nerespectarea orarelor de mers pe traseu a mijloacelor de transport în comun, deplasarea noastră a devenit un calvar. De asemenea, dacă avem norocul să luăm totuși autobuzul, nu știm unde să coborîm, deoarece nu se anunță prin voce stațiile, iar unii șoferi mai opresc și între stații. Acest inconvenient ne creează mari pro-bleme în deplasări." Promisiunile făcute de edili, încă din toamnă, au rămas numai vorbe. Cu toate că municipiul a fost dotat cu mult așteptatele autobuze moderne, persoanele cu deficiențe rămîn sceptice în pri­vința soluționării problemelor cu care se confruntă zilnic, mai ales că anotimpul rece s-a instalat și problemele s-au accentuat.

Deocamdată nici o soluție
Constantin Jercan, directorul socie­tății Transbus S.A., spune că une­le dintre motivele pentru care la ora actuală nu se anunță stațiile prin voce, în autobuze, ar fi mentalitatea în­vechită a unor șoferi, dar și aparatura care nu întotdeauna funcționează la parametri normali:  "Noi respectăm drepturile fiecărui cetățean și trebuie  să înțeleagă fiecare șofer că este necesară anunțarea prin voce și chiar vizuală a stațiilor de pe trasee. Mai avem unele probleme tehnice cu aparatura, dar sperăm să le remediem în cel mai scurt timp."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU