Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3161 > Eveniment Nr. 3161 de miercuri, 10 decembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Fals medic stomatolog


Scîntei a scos dinții oamenilor cu diplomă de filolog

Radu Scîntei, fiul doctoriței Scîntei de la A.S.P., are dosar penal în lucru la Poliție pentru exercitarea fără drept a unei profesii

articol de: (C.R.)
Scîntei a scos  dinții oamenilor cu diplomă de filolog
 

Scandalul diplomelor false obținute de studenți la stomatologie are rădăcini și la Buzău. Recent, Colegiul Medicilor Dentiști din România, filiala Buzău, a exclus din rîndul membrilor săi un medic dentist care a profesat în două cabinete din municipiu, pe baza unei diplome false. Mai exact, este vorba de Radu Scîntei, fiul medicului Carmen Scîntei, șef Serviciu Supravegherea Stării de Sănătate din cadrul Autorității de Sănătate Publică Buzău. Cazul a ajuns în atenția Colegiului Medicilor Dentiști din Buzău, a Inspectoratului Județean de Poliție, dar este instrumentat și de forurile superioare din București.

Studii nedefinitivate

Radu Scîntei a început să profeseze în urmă cu trei ani, pe baza unei diplome de licență false, obținută pe căi mai puțin ortodoxe. Așa-zisul medic dentist a frecventat cursurile Facultății de Medicină Dentară din Iași timp de patru ani și nu șase, cum ar fi fost normal. Potrivit unei hîrtii oficiale trimise de responsabilii facultății din Iași către Colegiul Medicilor Dentiști Buzău, Radu Scîntei nu s-a mai prezentat la cursuri în anii 5 și 6, dar a reușit totuși să obțină o diplomă falsă care l-a ajutat să profeseze luni la rînd. Așa se face că Radu Scîntei a reușit să se angajeze la două cabinete de stomatologie din Buzău. Unul dintre ele este cabinetul din cadrul MEDCENTER, iar celălalt este cabinetul DR ADI SRL, nume cunoscute în medicina de specialitate din municipiu. Modalitatea prin care Radu Scîntei a reușit să profeseze ridică un semn de întrebare în ceea ce privește competența conducerii celor două unități medicale. Cert este că Radu Scîntei ar fi putut efectua manevre medicale greșite asupra pacienților, dat fiind faptul că nu și-a definitivat studiile.

Colegiul Dentiștilor a depistat ilegalitatea

În urmă cu două săptămîni, conducerea Colegiului Medicilor Dentiști din Buzău a respins cererea depusă de Radu Scîntei pentru a deveni membru, după ce președintele a depistat ilegalitatea comisă. Avînd la bază o adeverință provizorie emisă de Facultatea de Medicină din Iași, Radu Scîntei a încercat să devină membru al Colegiului și a depus o serie de acte, mai puțin diploma. Presupusul medic a tot amînat să prezinte diploma la Colegiu, fapt care a pus pe gînduri conducerea. Președintele instituției a demarat astfel o mică anchetă, pentru a stabili care sînt motivele pentru care Radu Scîntei întîrzie să aducă diploma. Imediat, dr. Ciupitu a depistat că, de fapt, diploma era falsă. Confirmarea a venit chiar de la Facultatea de Medicină din Iași, care a conchis că fostul student nu a frecventat cursurile decît în primii patru ani. În mod normal, un medic dentist care vrea să profeseze trebuie să fie membru în Colegiul Medicilor Dentiști. Pentru aceasta, trebuie să obțină un certificat eliberat de colegiu. Inițial, dacă diploma de licență nu este încă eliberată de facultate, medicul poate face dovada studiilor cu o adeverință eliberată de unitatea de învățămînt, iar ulterior, trebuie să depună și diploma de licență. În acest timp, de la depunerea adeverinței și pînă la depunerea diplomei de licență la Colegiul Medicilor Dentiști, medicul respectiv este îndreptățit să profeseze. Așa a procedat și Radu Scîntei, numai că a întîrziat prea mult să depună diploma, fapt care a pus pe gînduri conducerea.

Cercetat penal

La scurt timp după ce conducerea Colegiului Medicilor Dentiști Buzău a depistat faptul că Radu Scîntei a profesat fără să aibă vreun drept, au fost sesizate și organele de anchetă. Împotriva falsului medic a fost formulată o plîngere, care a fost înaintată Inspectoratului Județean de Poliție. Subcomisar Florina Crucianu, purtător de cuvînt al I.P.J. Buzău, confirmă existența dosarului respectiv. "Avem în instrumentare un asemenea dosar, dar în acest moment al cercetărilor nu putem oferi mai multe detalii pentru că ancheta este în fază incipientă. Vom oferi mai multe detalii, cînd dosarul va fi soluționat", ne-a declarat Florina Crucianu. Potrivit art. 281 din Codul de procedură penală, "exercitarea fără drept a unei profesii sau a oricărei alte activități pentru care legea cere autorizație, ori exercitarea acestora în alte condiții decît cele legale, dacă legea specială prevede că săvîrșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă".
Faptă incalificabilă
Pe de altă parte, medicul Eugen Chihaia, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști Buzău, spune că fapta comisă de Radu Scîntei este incalificabilă. "Nu este normal ca o persoană să practice stomatologia fără să aibă studiile definitivate și un act autentic. Ne bucurăm că am reușit să depistăm faptul că Radu Scîntei nu și-a terminat studiile, așa încît, la momentul actual, nu mai poate profesa. Colegiul Medicilor Dentiști a analizat cu atenție acest caz și a informat organele de anchetă despre natura faptei comise de Scîntei, care va decide sancționarea lui", ne-a spus dr. Chihaia.

 

COMENTARII

Cristina:
Colegiul Medicilor Dentisti incearca sa se disculpe
Semnul de intrebare nu este in ceea ce priveste competenta celor doua unitati sanitare deoarece Radu Scatei a prezentat aprobarea din partea Colegiului de a profesa, ci a Colegiului si mai ales a conducerii Colegiului care l a lasat pur si simplu 3 ani de zile sa profeseze bazandu se pe faptul ca era baiatul lui Carmen Scatei si mai ales ca se zvonea ca vrea sa cumpere un spatiu din Policlinica Chiristigii unde Colegiul Medicilor Dentisti isi desfasoara activitatea acum. De mentionat este faptul ca Radu Scantei a profesat si la Cabinetul Liceului Eminescu in sistem bugetar, cum a ajuns acolo fara o aprobare a Colegiului mai putin probabil.
gigi:
javrele
in puscarie sa moara !!!!!!!!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU