Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3104 > Eveniment Nr. 3104 de sambata, 4 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Mafia lemnului, evaziuni de miliarde

articol de: Iulian GAVRILUȚĂ

Ultimele controale efectuate de comisarii Gărzii Financiare Buzău au evidențiat unele deficiențe în evidențele contabile ale unei societăți comerciale din județ care are ca obiect de activitate în special comercializarea materialelor lemnoase și de construcții. Din primele estimări, administratorul societății comerciale respective a prejudiciat bugetul de stat cu peste 4,5 miliarde de lei vechi. Datorită faptului că unii administratori de societăți urmăresc îmbogățirea rapidă prin sustragerea de la plata unor obligații către bugetul de stat și furnizorii de unde se aprovizionează cu materiale, controalele Gărzii Financiare din ultima perioadă au vizat în special firmele mai noi care  nu au un comportament fiscal bine definit și cunoscut. Potrivit datelor din evidențele contabile, administratorul societății respective a prejudiciat cu peste 4,5 miliarde de lei vechi atît bugetul de stat, cît și diferiți furnizori de la care a ridicat marfa fără să plătească ulterior nici un ban în conturile respective.

Sold mai mic

În urma acțiunii de la fața locului, efectuate de comisarii Gărzii, s-a întocmit inventarul mărfurilor și s-a constatat că soldul real era mult mai mic decît cel declarat. La fel, valoarea prejudiciului adus prin neplata TVA-ului și a taxelor aferente mărfurilor neînregistrate în evidențele contabile depășește 1 miliard de lei vechi. Cristi Voicu, comisar-șef în cadrul Gărzii Financiare Buzău, precizează că în ultimul timp sînt sub urmărire societățile comerciale care nu au un trecut fiscal curat sau care sînt la începutul activității: "În general ne axăm în această perioadă pe firmele care sînt de curînd înființate și nu fi-gurează cu un trecut fiscal curat sau des întîlnit."

Cercetările continuă

Dosarul respectivului administrator se află atît la Finanțele Publice Buzău, pentru calcularea tuturor taxelor cu care respectivul a prejudiciat bugetul de stat, cît și la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Buzău, în vederea definitivării cercetării și stabilirea vinovăției. "În cazul de față există susceptibilitatea de evaziune fiscală, încălcarea legilor contabilității și ale societăților. Drept pentru care i s-a întocmit dosar penal, cercetările continuînd pînă la clarificarea tuturor aspectelor legate de situația dată", precizează sursa citată.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU