Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3089 > Eveniment Nr. 3089 de miercuri, 17 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Stolo, mapa la control !

de Radu Tudor
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cine ne protejează de abuzuri?

articol de: Iulian Gavriluță

De cele mai multe ori, conflictele de muncă sînt cauzate fie de remunerația mică, fie de alte sporuri neacordate către salariați, totuși sînt cazuri, bineînțeles puține, în care petenții refuză să mai lucreze dacă riscă să pună în pericol viața altor semeni. Unul din cazuri este și al buzoianului Gigi Bîrsan, care a refuzat să lucreze pe un autovehicul care, cu toate că avea I.T.P.-ul la zi, era de-a dreptul o epavă. Rezultatul a fost, bineînțeles, "punerea pe liber" a petentului, cu toate că acesta era în concediu medical. Pînă în prezent, reprezentanții I.T.M. Buzău nu s-au pronunțat asupra cazului.

Mașina firmei, "sicriu pe roți"
Totul a început de cînd Gigi Bîrsan, angajat doar de cîteva luni de zile la o companie cu punctul de lucru în Buzău, a refuzat să mai conducă un autovehicul care nu avea nici frîne, nici semnalizare, nici stopuri, la care băteau planetarele și alte multe defecte. "Era toată o epavă, nu avea de nici unele, dacă urcam în ea, sigur se întîmplau accidente, am preferat să nu mai merg cu ea, orice s-ar întîmpla decît să pățesc altele mai rele. De aici au început pro-blemele", declară, reporterilor ȘANSA, Gigi Bîrsan. Cu toate că a reclamat de multe ori neregulile în care era forțat să muncească, petentul nu a primit decît amenințări de la patronat, care ulterior
s-au concretizat în eliberarea sa abuzivă din funcție.

Cu dreptatea-n mînă
Meseria de șofer profesionist a lui Bîrsan, pe care o face de ani buni de zile, fără a avea antecedente, i-a adus satisfacții tocmai pentru că a știut cum să evite situațiile posibile care ar fi putut duce la evenimente rutiere nedorite. Faptul că a fost pus să meargă cu o "epavă", după cum ne-a declarat, nu a fost singura problemă cu care s-a confruntat de cînd s-a angajat la firma menționată mai sus. De fiecare dată cînd pleca în traseu, reclamantul era nevoit să încarce peste tonajul admis de lege basculantele, deoarece patronul îi impunea, sub amenințarea încheierii contractului de muncă, acest lucru. Dacă era prins de poliție, el ca șofer răspundea de tot și risca amendă de pînă la 15 milioane de lei vechi. Dar ceea ce i-a pus capac la toate necazurile a fost concedierea sa atunci cînd și-a exprimat mai multe nemulțumiri și, culmea...tocmai cînd era în concediu medical.

În așteptarea concluziilor
Exasperat, a depus o reclamație la I.T.M. Buzău și așteaptă concluziile inspectorilor. Camelia Toma, purtătorul de cuvînt al instituției menționate, precizează că cercetarea este în curs, urmînd ca toate concluziile să fie transmise petentului în cel mai scurt timp: "prin lege sîntem obligați să ana-lizăm la urgență, în acest caz, toate reclamațiile depuse. În intervalul de timp următor vom face controalele și cercetările specifice, urmînd să răspundem în scris celui în cauză." Pînă cînd cercetările privind respectarea sau nu a contractului individual de muncă și a condițiilor stipulate acolo se vor încheia, buzoianul în cauză a rămas fără serviciu. Pe el și ceilalți, asemenea, cine îi apără de abuzuri?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU